IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
09:40 | 28 септември 2023
Обновен: 03:41 | 27 април 2024

Оборотът на градския туризъм във Варна се е повишил с 15-20%

Това обаче не е печалбата на сектора, която бе „изядена“ от инфлацията, заяви Павлин Косев

По материала работи: Слав Велев
Оборотът на градския туризъм във Варна се е повишил с 15-20%

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Павлин Косев/Снимка: Черно море/АРХИВ

Оборотът на градския туризъм във Варна в сравнение с миналата година има ръст от 15-20 процента, каза пред журналисти председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Павлин Косев, предаде БТА. Той уточни, че с тази цифра не бива да се спекулира. Това не е печалбата на сектора, която всъщност бе „изядена“ от инфлацията и повишените разходи за енергия, заплати и т.н., допълни Косев.

Градският туризъм по принцип е устойчив, защото разчита на конгресни, спортни и културни събития, а след пандемията те се възстановяват, коментира още председателят на ВАРХ. Според него с темата за вдигането на ДДС доста се спекулира. Нормално е да има диалог между държавата и бизнеса, да се търси баланс, посочи Косев. Той припомни, че в съседните ни държави, които са ни конкуренти в сферата на туризма, данъкът е нисък. Ако при нас се повиши, това ще направи българският бизнес неконкурентноспособен, посочи Косев. И допълни, че така ще бъдат засегнати и много други сектори на икономиката, които разчитат на туризма, за да реализират стоките и услугите си.

Председателят на ВАРХ е сред организаторите на седмото издание на туристическото експо „Дестинация Варна“, което започва днес в курорта „Св. св. Константин и Елена“. Съорганизатор е агенцията за маркетингови комуникации ProVox, с партньорството на Община Варна и министерството на туризма. 

За професионалистите в бранша е важно да се събират поне един път годишно, защото голяма част от проблемите им са общи, обясни Косев. За пример той даде сметосъбирането и необходимостта от въвеждането на подземни контейнери у нас. Вече има добри практики, но са единици, допълни председателят на ВАРХ. 

За пръв път през тази година в експото ще се представят и участници от Румъния. В рамките на планираната конференция ще бъде проведен мастър клас, воден от мениджъри и експерти. Пред участниците в експото ще споделят свои успешни устойчиви практики професионалисти от Турция, Италия, Гърция.

Коментари

опетков ( преди 6 месеца )
ДДс се плаща от потребителя, лъжецо. Като го намалиха цените ви не мръднаха и с една стотинка надолу. Вече 3 години правите свръхпе1чалби. Цялата инфлация пак я набутахте върху крайния потребител. Единствено ДДС-то е, което не може да влезе във вашия джоб.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна