IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
10:00 | 9 октомври 2023
Обновен: 14:13 | 29 април 2024

Масово трошат автобуси и спирки във Варна

Най-често нередовните пътници в градския транспорт са ученици

По материала работи: Слав Велев
Масово трошат автобуси и спирки във Варна

Снимката е илюстративна: БНТ/АРХИВ

Наблюдава се бум на вандализма в автобусите и по спирките във Варна. Всички превозни средства на градския транспорт и една част от спирките във Варна имат камери за видеонаблюдение, но въпреки това вандалските прояви не намаляват. Ежедневие са и конфликтите между нередовни пътници и контрольори, при някои от които дори се отправят заплахи за саморазправа.

Контрольорите в градския транспорт най-често са обект на агресивно поведение на пътници без билет. Най-голямата група от тези пътници са учениците, въпреки че месечната карта за тях е на цена от 15 лева, споделя директорът на общинското предприятие ТАСРУД Милко Лалев, предаде "Дарик".

„Масово тийнейджърите пътуват като нередовни пътници. Агресивни са, когато са в групи – това им дава смелост, тъй като срещу себе си виждат една възрастна женица. Отказват да си закупят билет, отказват да бъдат глобени, отказват дори да слязат на следващата спирка. Един човек няма как да се справи с 5-10 такива напомпани бабаити, защото те наблягат повече на мускулната маса, а не на възпитанието и доброто поведение. Тези ученици имат издадени карти, но не ги зареждат. Може би родители им не упражняват достатъчен контрол какво правят децата им с парите, които им дават. По думите на контрольорите в ситуация с нередовен пътник останалите пътници се разделят на две групи – има и такива, които заемат страната на нередовния пътник. Най-вероятно и контрольорите понякога не се придържат към бон тона. Не е хубаво, че не успяват да се въздържат, но си представете да влизат в обяснителен режим с всеки нередовен пътник – на някого може да не му издържат нервите”.

Няколко са линиите на градския транспорт във Варна, по които най-често възникват конфликти с нередовни пътници. Има случаи, когато и контрольори са заплашвани с оръжие.

„Агресивно поведени имат и граждани, които са характеризирани като малцинствена група. По линия 23, която обслужва село Каменар, се стига до вадене на ножове и физическа саморазправа.  Пътникът вади нож на контрольорката и й казва „Ако искаш да те заколя, продължавай да искаш билет”. Съвместно с полицаи започнахме да извършваме проверки в автобусите и се почувства осезаем ръст на приходите. Други рискови линии са 148, 82 и 14, когато има струпване на тийнейджъри”.

През миналата седмица във Варна са извършени посегателства върху 7 машини за продажба на билети на автобусни спирки. От 4 от тях са задигнати събраните суми. 

„Тези господа ще бъдат неприятно изненадани. Системата ни следи наличните пари в машините и ние не оставяме сериозни суми в тях. Тези господа са качествено заснети и се надявам в най-скоро време да бъдат заловени. За тях има голям риск да бъдат осъдени за жълти стотинки. Когато ученици биват установени като извършители на вандалски прояви, съдът ги освобождава от наказателна отговорност, защото са малолетни или непълнолетни. Имаме „шампион”, който счупи 5 дисплея на машини за продажба на билети, и вече има ефективна присъда. Имам чувството, че вандализмът се превръща в регионален спорт. Комуникираме с колеги от други градове и не оставам с впечатление те да има проблеми в такива мащаби”, допълва Милко Лалев.  

Видеонаблюдение има на всички спирки на градския транспорт във Варна, на които са поставени машини за продажба на билети.

Коментари

след полицията ( преди 6 месеца )
има други хрантутници дето ги пускатза да имат и те заплати, премии, подкупи.Невидимата съдебна ВЛАСТ се храни якозатова няма възмездие.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 6 месеца )
Рим - качват се контрольори (симпатична млада жена беше нашата). На всяка от трите врати застанаха полицаи. Рроверката мина за три минути. Виновните бяха свалени от автобуса от полицията.Проблема на дължавата е, че няма ралотеща полиция , а търтеи връзкари на заплата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
опетков ( преди 6 месеца )
Вандализмът е повсеместен. Чупят се пейки, кошчета за ***, огради, светофари. Не ми е известно на полицаите за какво се плаща изобщо. Ако трябва да се променят закони и наредби, да се увеличат наказанията, вандалите да заплащат повреденото или да го отработват с принудителен труд за обществото.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
анонимен ( преди 6 месеца )
това че няма никакъв контрол от полиция в града затова се чупи целият град
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
Новини Варна