IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
08:00 | 23 октомври 2023
Обновен: 11:19 | 23 април 2024

Днес празнува варненският централен район "Одесос"

Църквата чества паметта на свети апостол Яков и на свети Игнатий

По материала работи: Слав Велев
Днес празнува варненският централен район "Одесос"

Снимка: р-н "Одесос"

Днес, на 23 октомври, отбелязваме за дванадесети пореден път празника на варненския централен район „Одесос“.

Той бе избран с решение №632-2 на Общинския съвет във Варна през 2012 г. Датата 23 октомври 1878 г. се свързва с началото на местното самоуправление в града, когато Варна се сдобива с кмет и гражданска администрация.

Първият градоначалник на Варна е Петър Попов, кметувал едва месец - октомври 1878г., до 29 ноември същата година. Веднага след него длъжността поема Велико Христов, който е остава на длъжността точно една година от края на ноември 1878 до 29 ноември 1979 г.

Отбелязваме празника с дванадесетата от поредицата книжки, разказващи за хора, истории, паметници, храмове, банки, училища и улици , които изграждат образа на стария и днешния „Одесос“. Всичко то е съградено от хората на този забележителен град. Но не може да се отрече, че и природата е била щедра към него. Море, прекрасни плажове и богата зеленина-всичко онова, което изпълва със съдържание израза, че раят е тук-на земята. И от нас зависи да го ценим, пазим и обогатяваме. Книжката е посветена на зеленото море на Варна и разказва за градските градини.

Църквата чества паметта на свети апостол Яков, брат Господен, и на свети Игнатий, Цариградски патриарх.

Свети Яков бил родственик на Иисус Христос, братовчед, затова според еврейския обичай е наречен брат Господен. Станал последовател на Христос като един от 70-те апостоли. Но Яков не проповядвал вярата по други страни като останалите апостоли. В първата християнска църква го оценили като мъдър и благ по душа Христов ученик, и затова бил поставен за пръв епископ в Йерусалим. С вяра, любов и преданост Яков се грижил за спасението на душите на вярващите в Христос.

Новообърнатият във вярата Савел, после наречен Павел, посетил почитания апостол Яков в светия град и споделил с него за своето обръщане към вярата. А едно от най-интересните послания в Новия Завет е това на Яков. То отразява неговия голям пастирски опит. Много жители на града и поклонници приемали вярата. Наред с учителната дейност Яков полагал усилия и за бедните, и за страдащите. Това обаче предизвикало недоволството на онези от евреите, които се страхували от малката, но жива и миролюбива общност. Един ден те хванали кроткия църковен пастир свети Яков и го блъснали от покрива на йерусалимския храм. И макар да оцелял, той бил жестоко доубит от обезумялата тълпа. Запазена е литургия с неговото име, която се служи на днешния му празник.

Свети Игнатий, роден през 799 г. като син на ромейския император Михаил I, бил кръстен Никита. Но после заговорници го отстранили и заточили в манастир. Надареният и високообразован младеж станал монах с името Игнатий. След победата над иконоборците при императрица Теодора, Игнатий бил избран за Цариградски патриарх. Бил мъдър и предан на дълга си патриарх, заради което и пострадал неведнъж. Свети Игнатий изпратил свещеници за новопокръстена България, а през 870 г. ръководил събора, дал независимост на Българската църква.

Коментари

Новини Варна