IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
15:00 | 23 октомври 2023
Обновен: 03:53 | 28 април 2024

След сигнал за злоупотреби: Проверяват адресната регистрация на избиратели във Варненско

Първата проверка не установи нарушения в селата Езерово, Страшимирово и Разделна

По материала работи: Слав Велев
След сигнал за злоупотреби: Проверяват адресната регистрация на избиратели във Варненско

Седмица преди първия тур на местните избори започнаха проверки за адресната регистрация на избирателите от област - Варна.

По искане на кмета на община Белослав днес се извърши проверка за спазване разпоредбите на Закона за гражданска регистрация/ЗГР/, относно извършените адресни регистрации или промяната на адреси в периода от 1 май 2022 година до 3 Април тази година на територията на с. Страшимирово.

В състава на комисията влизат експерти от „ГРАО“, Местни данъци и такси, Дирекция "Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността" при Областна администрация – Варна, инспектор от УП – Белослав и представители на община Белослав и с.Страшимирово.

Първата от серията проверки не установи нарушения в разпоредбите на ЗГР. Спазени са всички изисквания на чл.92 и чл.99 /а/ от цитирания закон.

Документите, въз основа на които е била извършена адресната регистрация или промяна на адрес се съхраняват в общинската администрация в селата Езерово, Страшимирово и Разделна. Броят на лицата, които са регистрирани в посочения период по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не надвишава броя на лицата, съгласно разпоредбите на чл.99/а/ от ЗГР. Според тази разпоредба „На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.“

Проверките продължават и през следващите дни в общините Аврен, Провадия и Ветрино.

Коментари

Новини Варна