IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
07:48 | 30 ноември 2023
Обновен: 21:52 | 24 февруари 2024

Кметът на Варна прибра ключовете на всички служебни коли в Общината

Директорите да ходят с личен или градски транспорт, заяви Коцев

По материала работи: Слав Велев
Кметът на Варна прибра ключовете на всички служебни коли в Общината

Снимка: Фейсбук/Благомир Коцев

Кметът на Варна Благомир Коцев прибра ключовете на всички служебни коли в Общината заради злоупотреби. Това съобщи самият той в профила си в социалните мрежи. Местната власт в града разполага с 200 автомобила, като едва 25 от тях са в сертифицирана изправност, а някои директори си имат "лични" служебни коли и "лични" служебни шофьори.

Ето какво сподели градоначалникът на Варна:

"Снощи към 16:20 часа отидох на внезапна проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г.

Пътувах за първи път със служебен автомобил на Общината, без отличителни надписи. Исках лично да проверя състоянието не само на улиците в ремонт, но и на автомобилния парк.

И сега, пригответе се...

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25! В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките.

От една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Разбира се, слязох в гаража да говоря с шефа.

Отговорите държа да ви предам както съм чул:

“В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал - дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой - аз просто трябваше да подпиша документите“, каза ми служителят.

Някои директори си имат "лични" служебни коли и "лични" служебни шофьори.

“На списък ни се водят шофьори”, каза началникът, „но някои са на пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна - дадени са заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна!“

Но това не е всичко.

От 1 година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез "авансите на домакините", колкото и нелепо да звучи това.

Качих се на един от автомобилите, с който не знам как изобщо успяхме да минем разстояние от под 10 километра в града. Техническа изправност този автомобил нямаше!

Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни.

Служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим.

Директорите, сигурен съм, могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин на Варна - с личен или градски транспорт. Аз така идвам и си тръгвам от работа.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми. Толкова по въпроса с избраните и прехвърлянето на отговорността!

Имам и други истории за разказване. Скоро ще ги чуете.

Коментари

Новини Варна