IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
10:20 | 16 декември 2023
Обновен: 01:09 | 29 април 2024

Върховният съд: Отстраняването на главния архитект на Варна е незаконосъобразно

Ще изчакаме да видим дали арх. Бузев ще се върне или ще подаде оставка, коментира Коцев

По материала работи: Слав Велев
Върховният съд: Отстраняването на главния архитект на Варна е незаконосъобразно

Aрхитект Виктор Бузев/Снимка: Черно море/АРХИВ

Отстраняването на главния архитект на Община Варна Виктор Бузев е незаконосъобразно. Това постанови Върховният административен съд, който потвърди решението на първата инстанция. Решението е окончателно.

Бузев обжалваше заповедта на предишния кмет Иван Портних, с която на 20 април 2023 г. бе отстранен от работа заради образувано срещу него дисциплинарно дело заради неспазване на служебните му правомощия и извършени неправомерни действия.

Община Варна е осъдена да заплати на Виктор Бузев направените разноски по делото, които са в размер на 1200 лв.

Преди връщане на Виктор Бузев на поста главен архитект на Община Варна ще се изчака да се види какви ще бъдат неговите действия. Така кметът Благомир Коцев коментира решението на Върховния административен съд, според което отстраняването на Бузев от поста главен архитект е незаконосъобразно.

„Ще изчакаме да видим дали арх. Бузев ще се върне, дали ще изяви желание да изпълнява тази функция или ще подаде оставка. След това ще бъде взето решение“, коментира Коцев.

Работата по освежаване на кметската администрация се прави постепенно. Предстоят още промени, като назначенията ще продължат следващата седмица и в началото на следващата година, посочи кметът. Той призна, че се търсят експерти.

„С нови лица искаме да работим. Екипът ще е млад, но с необходимия опит“, изтъкна градоуправникът.

В момента в Общината се извършва одит от външно одиторско дружество. Тепърва ще се изискват документи. За всички открити данни за извършено престъпление ще бъде сигнализирана прокуратурата. Към момента такива сигнали не са подавани, но такива вероятно ще има, предположи Коцев.  

Един от фокусите на проверката ще бъдат продажбите на общинско имущество. Една такава продажба е била осъществена в началото на годината. Става въпрос за имот в междублоково пространство на ул.“Подвис“, което винаги се е ползвало за паркиране. За имота има издаден ПУП, но има мотиви и основание да не бъде издадено строително разрешение, посочи Коцев.

"Градът има ОУП, но каквото зависи от нас ще бъде направено за ограничаване на строителството", заяви той.

На първия си редовен брифинг като кмет Коцев увери, че пресконференциите  му ще бъдат регулярни и ще са два пъти месечно, за да има, по думите му, обективност и прозрачност за случващото се в общината.

Коментари

Новини Варна