IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
12:00 | 16 декември 2023
Обновен: 09:54 | 27 април 2024

Преди Коледа: Масови проверки за качеството на месото във Варна

Вижте за какво следят инспекторите и има ли нарушения (ВИДЕО)

По материала работи: Слав Велев
Преди Коледа: Масови проверки за качеството на месото във Варна

Кадър и ВИДЕО: NOVA

Дни преди Коледа започнаха масови проверки за качеството на свинското месо по магазините във Варна, което се предлага на пазара.

Преди да си купим свинско месо за коледната трапеза е добре първо да обърнем внимание откъде го купуваме. Експертите споделят, че най-лесно можем да познаем качественото месо по цвета и миризмата. Тъй като дни преди Коледа търсенето става все по-голямо, от Агенцията по храните затягат контрола в обектите за производство и търговия с месни продукти.

Добрин Добрев продава месо вече четвърт век. Твърди, че качеството за него е приоритет. „Купуваме живи животни от ферма. Използваме кланица, където си ги колим и след това тук на място си ги транжираме и преработваме. Имаме редовни клиенти, от дълго време работим, все пак сме доказали, че продаваме качествено”, споделя мъжът, който има месарски магазин. Думите му потвърждават и клиентите. Пенка Димитрова не крие, че е доволна от обекта. Желязка Драганова също е чула, че в магазина на Добрин залагат на качеството.

За да проверят дали е така, от БАБХ влизат на изненадваща проверка. И тази година се следи най-вече за качеството на месото, етикетите и сроковете на годност, а в конкретния обект се оказва, че всички изисквания са спазени. Собственикът на магазина е категоричен, че e хубаво обектите да бъдат проверявани. „Трябва да има проверки. Защо само преди празниците? Трябва да има постоянни проверки. Да има контрол на качеството е добре”, твърди Добрин Добрев.

Важно също е клиентите да бъдат предпазливи за нелоялни търговци. „Най-вече трябва да наблюдават произхода. Трябва да наблюдават вида на месото. Свинското месо има характерен бледо розов цвят, което означава, че е съвсем прясно. Телешкото месо има по-розово-червен към червен цвят, говеждото месо е по-тъмно червено. Трябва да обръщат внимание по отношение на повърхността. Свежото месо не е със слузеста, лепкава повърхност”, посочва д-р Златина Димова от ОДБХ-Варна. Ако бъде установена рискова стока, санкциите са солени. „Когато говорим за някакви несъответствия, които водят до риск за здравето на потребителя, тогава санкциите за нарушителите е от 2000 лв. на юридическо лице, в зависимост от броя установени нарушения”, каза още д-р Димова, цитирана от NOVA.

Повече гледайте в репортажа на Емил Дамянов от Варна

Коментари

Новини Варна