IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
11:00 | 20 декември 2023
Обновен: 00:24 | 1 май 2024

„Ало” измамниците в атака: 7 измами са предотвратени само вчера във Варна

Предупредете отново възрастните си роднини да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон, призовават полицаите

По материала работи: Слав Велев
„Ало” измамниците в атака: 7 измами са предотвратени само вчера във Варна

„Ало” измамниците се активизират особено по празниците, предупреждават от ОДМВР - Варна. Органите на реда призовава хората да не се подлъгват, да не предоставят лични данни и по никакъв повод да не дават парична сума на непознати хора.

При съмнителни разговори веднага да се подаде сигнал на телефон 112.

Умоляваме всички, които имат възрастни родители и роднини да им обяснят за измамните схеми и сценарии и да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон, зоват полицаите.

7 телефонни измами са предотвратени в рамките на вчерашния ден, благодарение на намесата на служители на сектор „Измами“ на Главна дирекция  „Национална полиция“, и  колегите им от сектор „Престъпления против собствеността“ към ОДМВР - Варна. Всички позвънявания са на територията на Варна. В единия от случаите 94-годишна варненка е оставила 1 500 лева на посоченото от измамниците място. След намесата на полицията, парите са намерени непокътнати и са върнати на потърпевшата. При останалите случаи, от вчера, измамите са предотвратени, преди потенциалните жертви да дадат исканата сума.

Схемите, които измамниците са използвали, са „Съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция“ и „Пострадал роднина при ПТП“.

Жена почина, след като стана жертва на телефонна измама в София

От началото на октомври само в София са регистрирани 14 телефонни измами за над 110 000 лева. Главен инспектор Стефан Попов от СДВР съобщи и за смъртен случай. Жена е починала малко след като разбрала, че е станала жертва на телефонна измама.

"Това е престъпление е с дистанционен характер - всичко се извършва по телефона. Разговорите, които се провеждат са от румънски мобилни оператори. Въпреки тези неща, ние успяваме да стигнем до някъде. По-бавно може би, но успяваме. За тези три месеца, за които споменах, в София са задържани 5 лица, участвали в схемите както ние ги наричаме "мулета". Миналата седмица в София също имаше задържани две лица", поясни в ефира на БНТ гл. инспектор Стефан Попов.

По повод предстоящите празници той призова хората да не държат големи суми в брой в апартаментите си. Както и да не се оставят автомобили с работещи двигатели, докато някой слиза да си купи кафе, тъй като така се крадат коли. 

"Нека имаме и нашата грижа и да облекчим работата на МВР", призова той.

Коментари

Новини Варна