IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:00 | 20 декември 2023
Обновен: 11:54 | 28 април 2024

Съветници искат отпадане на таксите за свидетелство за липса на задължения към община Варна 

В момента за документа се плащат по 3 или 10 лв. в зависимост от срока за издаване

По материала работи: Слав Велев
Съветници искат отпадане на таксите за свидетелство за липса на задължения към община Варна 

Кметът Благомир Коцев по време на предизборната кампания в деловодството на Община Варна/Снимка: АРХИВ

Общинските съветници от „Възраждане“ предлагат да отпаднат таксите за издаване на документ за наличие или липса на задължение към община Варна. Причината е, че Националната агенция по приходите издава удостоверението за наличие и липса на задължение напълно безплатно, докато в общинската администрация същият документ се издава срещу такса, която зависи от срока на получаване, а именно: в срок до 7 дни – 3.00 лв., а в срок до 1 ден – 10.00 лв.

Общинските съветници от Възраждане са категорични, че по този начин варненци са поставени в  неравнопоставеното и несправедливо положение.

„Това са съвестни данъкоплатци, които трябва да заплащат за документи, които на практика вече са платили. Абсолютно недопустимо!“, категорични са съветниците от „Възраждане“. 

Те посочват, че предложението за отпадане на таксите е форма на финансово облекчение,  помощ и стимул за изрядните данъкоплатци. 

От друга страна, всички граждани на Варна, трябва да са равнопоставени пред институциите на град Варна и услугите, които им се предоставят да имат еднаква цена, в случая да бъдат навсякъде  безплатни за всички граждани и пред всички институции.

И от тази гледна точка общинските съветници от „Възраждане“ в ОбС – Варна настояват варненци да не заплащат такса за удостоверение за наличие или липса на задължение по ЗМДТ (1998).

Коментари

Новини Варна