IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:30 | 20 декември 2023
Обновен: 15:48 | 27 април 2024

„Доживотен затвор“ за строител, убил и ограбил свой колега във "Владиславово"

Дончо М. е роден в Добрич, многократно осъждан за различни престъпления

По материала работи: Слав Велев
„Доживотен затвор“ за строител, убил и ограбил свой колега във "Владиславово"

Варненският окръжен съд призна за виновен 35-годишния Дончо М. за това, че умишлено и с особена жестокост умъртвил свой познат. Престъплението е извършено при условия на опасен рецидив. Съдът му наложи наказание „доживотен затвор“, което да бъде търпяно при първоначален специален режим. Петчленният съдебен състав го намери за виновен и че при условията на опасен рецидив е отнел движими вещи на жертвата на стойност 868 лева, като за това деяние бе осъден на 5 години затвор. Дончо М. ще търпи по-тежкото от двете наказания.

Варненският окръжен съд уважи в цялост предявените граждански искове от майката и сестрата на убития. Дончо М. е осъден да им плати по 150 хиляди лева обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, считано от датата на деянието – 13.02.2021 г., до окончателното изплащане на сумата.

Съдът оправна подсъдимия по първоначалното възведеното му обвинение да е извършил грабеж, придружен с убийство.

Делото се разглежда за втори път, след като Варненският апелативен съд отмени първоначалната присъда на Окръжен съд – Варна и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Така през юли тази година съдебното следствие започна отначало.

Тежкото престъпление било извършено на 12-и февруари 2021 година. Дончо М. и 51-годишната му жертва се познавали, тъй като работели заедно по строителни обекти. Към датата на престъплението и двамата мъже били безработни. На 12 февруари 2021 г., Дончо М. бил поканен на гости в дома на своя колега в ж.к. "Вл. Варненчик". Когато пристигнал на адреса 35-годишният мъж позвънил на друг звънец и неволно бил видян от един от живущите във входа. Влизането му в блока било регистрирано и от охранителните камери в сградата.  Около 23 ч. жертвата разговарял със свой познат по телефона, като споделил, че негов приятел му е на гости и се черпели. Записите на камерите засичат, че около 2 ч.след полунощ, подсъдимият Дончо М. отишъл до магазин в близост и се върнал обратно в жилището на своя познат с покупки. Според съдебно-медицинската експертиза, мъжът бил убит чрез удари с чук в главата. Заключението посочва, че били нанесени общо 17 удара. Липсват доказателства за защитни наранявания от страна на жертвата. След убийството, на 13 февруари около обяд,  Дончо М. изнесъл от жилището телевизор, поръчал такси и го занесъл в заложна къща. По-късно вечерта отново се върнал в апартамента на жертвата и прекарал там цялата нощ. На сутринта изнесъл още вещи – втори телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя роднина. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М., телефонът на убития бил открит в дома му. 

Пред съда той призна вината си и заяви, че съжалява за извършеното. Обясни, че когато отишъл в дома на жертвата, нямал намерение да го ограбва. Там употребил наркотик, бил неадекватен и не помнел голяма част от случилото се. 

Според заключенията на назначените по делото съдебни експертизи, обаче той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него престъпление. В хода на съдебното следствие бяха изслушани вещите лица, изготвили ДНК, техническа и идентификационната, химическа, съдебно-медицинска, психологическа и психиатрична експертизи. 

Дончо М. е роден в Добрич, многократно осъждан за различни престъпления. 

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес. 

Коментари

Новини Варна