IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
12:40 | 21 декември 2023
Обновен: 16:23 | 27 април 2024

Варненски съветници са притеснени, че няма да има заря за Нова година

В местния парламент е внесено предложението за премахване на пиротехническото шоу от Неправителствена организация

По материала работи: Слав Велев
Варненски съветници са притеснени, че няма да има заря за Нова година

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Общински съветници са притеснени, че няма да има новогодишна заря във Варна. Това става ясно, в позиция на местните народни избраници от "Възраждане", по отношение на появила се в медиите информация за отмяна на пиротехническото шоу в новогодишната нощ.

"Изненадани сме от това решение, защото през изминалата седмица предложението за премахване на зарята беше внесено в Комисията по ОВОС от Неправителствена организация, но то дори не беше прието в дневния ред и, съответно не беше разгледано. Следователно, не е минало през комисия към Общински съвет за становище, и същият не е гласувал конкретно предложение за премахването на зарята", коментират съветниците.

"Ако Администрацията на кмета и самият той са взели самосиндикално подобно решение, без Общинския съвет това, ще е поредното грубо погазване на правилника за дейността на Общинския съвет и ще покаже, че беззаконието се интегрира от национално на местно ниво. Решението за премахване на Новогодишната заря е по-скоро безсмислено, тъй като варненци традиционно ползват пиратки и фойерверки в Новогодишната нощ", пишат още от "Възраждане".

"Ако трябва да сме напълно обективни - пукотевицата започва доста преди и завършва поне час след новогодишната заря. Бомбичките, пиратките, стрелбите и виковете, може би, действително пречат, но не толкова самата заря! От векове Зарята е тържество над Мрака, ослепителна светлина, която вдъхновява с красотата си. Няма светлинно шоу с дронове, което може да се мери с това!“, категоричен е Георги Георгиев - председател на групата общински съветници от „Възраждане“ във Варна.

Коментари

Виолета ( преди 4 месеца )
Как така ще предлагат неправителствени организации премахването на новогодишната заря , при условие , че гърмежи от фойерверки и пиратки има поне от 2-3 дни преди новогодишната нощ , а през целия ден на 31 декември са значително по силни и на често. Какво е значението дали ще е 4 или 15 мин. зарята. Имам един съвет към новата политика ; Моля допитвайте се по важни за обществото въпроси чрез анкети на масово обитавани обществени места! Заради европейските стандарти загиват българските традиции .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна