IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
11:00 | 25 януари 2024
Обновен: 16:19 | 27 април 2024

5 000 бездомни песа скитат във Варненско

Кметът инспектира кучкарника в Каменар (СНИМКИ)

По материала работи: Слав Велев
5 000 бездомни песа скитат във Варненско

Кметът Благомир Коцев инспектира Приюта за безстопанствени животни в Каменар/Снимкa: Община Варна

Бездомните кучета в областта са около 5 000. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев. В приюта в с. Каменар сега са настанени 83 кучета. За съжаление, от новородените кученца изобщо в областта, около 9 хиляди годишно, оживяват едва 2,000, коментира Благомир Коцев, който направи проверка на Приюта за безстопанствени животни в село Каменар и обсъди спешни действия за безстопанствените кучета и котки в града.

Да се реновират липсващите стени на халетата, да се ремонтира вентилацията и вратите на клетките, да се отворят задни входове в помещенията, да се постави осветление, климатик, канализационни тръби (които да спомогнат за вътрешното почистване), „вана за дезинфекция“ на автомобили, превозващи кучетата, да се привлече още един лекар-ветеринар. Това са само част от спешните мерки, които обсъдиха днес в село Каменар кметът на Варна Благомир Коцев и новият управител на приюта за безстопанствени животни д-р Стоимен Стоименов. На срещата присъстваха още заместник-кметът по сигурността Илия Коев и Христина Мирчева от Фондация „Фрея“.

Към момента в приюта са настанени 83 кучета, за които се грижат управителят д-р Стоименов, още един лекар-ветеринар и двама гледачи. Там работят още петима ловци, администратор и един събирач на загиналите животни. При постъпването си на работа преди седмица, д-р Стоименов е заварил доста обезводнени и болни животни, неработещи бойлери, ледено студена вода, която се дава да животните (вследствие на което те отказват да я консумират, обезводняват се и се разболяват животозастрашаващо), а също и занижени дажби на храна.

Други констатации са също липса на осветление, липса на дървени палети за животните, разрушени конструкции на инсталациите в приюта, липсващи части на основните страни на халетата, неработеща вентилация, операционна в окаяно състояние, неразпределени по период на постъпване животни, липса на екипировка на служителите приюта. Към днешна дата животните са обслужени и здравословното им състояние е подобрено и се следи. Вече има извършен демонтаж на старите бойлери, монтирани са нови, има доставени дървени палети, а кучетата са разпределени по помещенията, разказа директорът.

Занапред ще се търсят механизми за осигуряване на реновирана операционна, с помещения за следоперационен престой и помещение за карантинирани животни. Обновяването на двора на приюта, повече пространство за животните и обновяване на помещенията също са сред задачите, които стоят пред Общината.

Кметът Благомир Коцев се договори да продължи ползотворния диалог с местните доброволчески и природозащитни организации. Той обясни, че заради ниските температури трябва да се предприемат спешни мерки, а в дългосрочен план Общината се заема да осигури модернизация на приюта и създаване на всички европейски условия, за което ще се осигури и финансиране.

Общината има нужда от изграждане на ветеринарна клиника, която да обслужва бездомните животни в града. Варна е достигнала критичния максимум от бездомни кучета в момента, проблемно е и внасянето и изоставянето на кучета от съседни общини. Трябва да се извърши спешно преброяване на бездомните кучета и котки в града и да се пристъпи към кастрация, обсъдиха още в Каменар кметът Благомир Коцев и Христина Мирчева от Фондация „Фрея“. В момента по улиците на града има около 5000 кучета, много от тях не са кастрирани, очаква се 40% от тях да са женски, което налага търсене на спешно решение за масова кастрация на тези животни. При липсата на клиника и условия за опериране, се налага спешно да бъдат сключени договори с частни ветеринарни клиники, стана ясно от разговора.

Прогнозите сочат, че годишно са необходими между 120 000 и 200 000 лева към външни клиники за кастрация на бездомните кучета в града, като е добре да се мисли за клиниката и навремени договори за кастрация с частни изпълнители.

Проблемът на Варна може да се реши за 5 години, ако се изпълнява програмата и едновременно с това тече чипиране и регистрация на домашните кучета , казаха от Фондация „Фрея“, като добавиха, че и за котките трябва да се полагат усилия и да се осигурят кастрации. Разгледани бяха финансови параметри с пакет апаратура и обзавеждане, необходими за оборудване на клиника.

Общинският съвет съвместно с кмета на града Благомир Коцев да обсъдят и определят такси, глоби, рестрикции, преки данъци, адекватни за ситуацията с бездомните животни по улиците на Варна, беше още мнението на експертите, които споделиха опит от други общини, където проблемът е решен.

Общината да повиши таксите за некастрирани животни и строг контрол над нечипирани кучета  поискаха защитниците на животните. Не на последно място беше обсъдено използването и осигуряването на съобразени с европейските стандарти „капани“, като най-хуманен начин на залавяне на животните, при процедури за настаняване в приют и кастриране.

Коментари

Гражданин на Европа ( преди 3 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна