Варна 15°
fallback
Новини Варна
17:20 | 29 януари 2024
Обновен: 00:43 | 12 май 2024

ОИК проверява кметовете на „Одесос“ и „Приморски“, може да ги отстрани

Ако се стигне до това, ще бъдат насрочени нови избори за два от петте варненски райони

По материала работи: Слав Велев

Николай Желязков (Район "Приморски") и Цветнен Цветков (Район "Одесос"), колаж: Дарик Варна

Кметовете на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ може да бъдат отстранени заради възможна несъвместимост да заемат постовете си. Това обявиха от  Общинска избирателна комисия (ОИК) - Варна.

Днес там е постъпил сигнал, че кметът на „Одесос“ Цветнен Цветков е собственик на фирма ЕТ „ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ“, установено с приложена разпечатка от Търговския регистър. С днешна дата е и друг сигнал, свързан с кмета на „Приморски“ Николай Желязков. Последният фигурира в Търговския регистър като ликвидатор на търговското дружество „Контекст Плюс“ ЕООД.

Посочените в сигнала обстоятелства налагат извършването на проверка от страна на ОИК-Варна за наличие на нарушение на законовата забрана кметове да притежават търговски дружества и да участват в такива. В едномесечен срок от полагането на клетвата управниците са длъжни да предприемат необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването им от заеманата длъжност и да уведомят писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.

Цветков и Желязков имат възможност да представят доказателства, че твърденията не са верни. Ако не успеят, тогава ЦИК ще прецени дали да прекрати правомощията им. Ако се стигне до това, ще бъдат насрочени нови избори, уточни за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков.

Автор на статията:
Слав Велев
варна кмет новини политика оик пп одесос кметове приморски Продължаваме промяната ТУКИ – ЦВЕТКОВ
6 коментара
fallback
fallback