IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
07:49 | 30 януари 2024
Обновен: 23:26 | 28 април 2024

Кметът на Варна трябва да даде достъп до търговските и финансовите си дела в Малта

Колегите му в "Приморски" и "Одесос" са обект на проверка за несъвместимост с кметския си пост

По материала работи: Слав Велев
Кметът на Варна трябва да даде достъп до търговските и финансовите си дела в Малта

Благомир Коцев/Снимка: АРХИВ

Съдът задължи кметът на Варна Благомир Коцев да даде съгласие за достъп до търговските и финансовите си дела в Малта до края на първата седемдневка на февруари. Припомняме, че колегите му от "Продължаваме промяната" Цветнен Цветков (Одесос) и Николай Желязков (Приморски) вече са обект на проверка за несъвместимост с кметския си пост заради участия и притежание на фирми.

Общинска избирателна комисия Варна

РЕШЕНИЕ
№ 291
Варна, 18.01.2024

ОТНОСНО: сигнал с вх. № 465/03.01.2024 г.

С вх.№ 465/03.01.2024 г. в ОИК – Варна е постъпил сигнал от радио и телевизия „Истина и свобода“, чрез Александър Иванов с искане за проверка на възможна несъвместимост на Благомир Рубинов Коцев, като кмет на община Варна, поради участие в следните търговски дружества регистрирани в Малта: Vengen Shipping Limited, Ocean Lines Company Limited, Ahilleos Maritime Limited, Linden Shipping Limited, Boden Shipping Limited, Norden Shipping Limited, Harley Shipping Limited, Alaya Shipping Limited, Santa Rosa Shipping Limited, както и извършването на цялостна проверка за наличие на участието му в други търговски дружества регистрирани в Малта.

С протоколно решение от 03.01.2024 г. ОИК Варна е взела решение да се изпрати искане за информация от Търговския регистър на Малта, относно участието на Благомир Рубинов Коцев в търговски дружества регистрирани в Малта.

С вх.№ 467/18.01.2024 г. в ОИК Варна е постъпил отговор от правния отдел на Търговския регистър на Малта с който се уведомява ОИК Варна, че исканата информация може да бъде предоставена само след изрично съгласие на Благомир Рубинов Коцев.

Предвид горното и на основание чл.87 ал.1 т.1 ИК, ОИК – Варна:

РЕШИ:

Дава възможност на Благомир Рубинов Коцев в срок до 01.02.2024 г. да депозира в ОИК Варна писмено съгласие относно предоставянето на официално извлечение от Търговския регистър на Малта (MBR) във връзка с участието му в търговски дружества регистрирани в Малта или назначаването му на длъжност в такива.

Дава възможност на Благомир Рубинов Коцев в срок до 07.02.2024 г. да депозира в ОИК Варна документи удостоверяващи, че в законоустановения срок са предприети необходимите действия за прекратяване на участието му или освобождаването му от заемана длъжност в търговски дружества регистрирани в Малта или за липсата на твърдяните в горния сигнал обстоятелства.

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му на основание чл. 88, ал. 1 от ИК.

Ако градоначалникът не изпълни разпорежданията на ОИК може да се стигне до предсрочното прекратяване на кметските му правомощия заради участие в търговски фирми.

Коментари

Новини Варна