IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
15:00 | 3 февруари 2024
Обновен: 13:05 | 2 май 2024

Хотелиери и рибари се обединиха срещу вятърните централи в Черно море

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства да бъде незабавно оттеглен, поискаха те от Варна

По материала работи: Слав Велев
Хотелиери и рибари се обединиха срещу вятърните централи в Черно море

Зала "Пресцентър" на ФКЦ се оказа тясна за всички дошли за дискусията днес/Снимка: Фейсбук/Константин Костов

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства да бъде незабавно оттеглен. Около този призив се обединиха представители на туристическия и рибарския бранш във Варна, както и природозащитници на дискусия в морската столица, организирана от народния представител от БСП Борислав Гуцанов.

Законопроектът беше внесен за обсъждане в Народното събрание миналата седмица от управляващата коалиция и беше приет на първо четене. На срещата днес стана ясно, че при подготвянето на законопроекта не е взето под внимание мнението на браншовете, които са пряко засегнати от изграждането на ветропарковете в Черно море.

И рибари, и хотелиери заявиха, че законопроектът е лобистки и недопустим и ако бъде приет, това ще унищожи и двата бранша. Експерти обясниха, че изграждането на ветропаркове по Северното Черноморие ще повлияе негативно също на флората и фауната в района.

Коментари

Новини Варна