IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
11:40 | 7 февруари 2024
Обновен: 04:29 | 26 април 2024

8 г. затвор и 20 бона глоба за мъж, пласиарал 0.03гр метамфетамин във Варна

Преди това Окръжният съд във Варна оправда Мохамед Г.

По материала работи: Слав Велев
8 г. затвор и 20 бона глоба за мъж, пласиарал 0.03гр метамфетамин във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди наказанията в размер на 8 години лишаване от свобода и глоба от 20 хиляди лв. по отношение на подсъдим за разпространение на наркотици. Горната инстанция измени присъдата на Окръжния съд във Варна, като оправда Мохамед Г. в това да е извършил деянието при продължавано престъпление. 

Въззивният състав извърши допълнителни съдебно-следствени действия, като изиска писмени документи и разпита свидетел и така допълни обективната истина. На 20. октомври 2021 г. подсъдимият се срещнал пред дома си във Варна със свидетел и му предал 0,03гр. метамфетамин. Това било видяно от служители в Криминална полиция. Двамата били задържани. От дома на иранския гражданин били иззети 83.29 гр. марихуана и 1.95 гр. метаамфетамин, семена от конопено растение, фолио, хартийки за цигари, както и везна и два гриндера със следи от активното вещество тетрахидроканабинол.

Апелативният съд прецени, че начинът на съхранение и дозиране на част от веществата, количеството и качеството им, както и помощните предмети убедително свидетелстват за държането на забранените субстанции с цел тяхното разпространение. Дозите метаамфетамин били с различно количество и предназначени за продажба за различни суми. Не може да има спор, че предаването на дозата от 0.03гр метамфетамин на свидетеля представлява противозаконно разпространение на високорисково вещество. Без значение е дали предаването е имало възмезден характер, тоест дали е имало плащане.

Наркоразпространението е престъпление с висока степен на обществена опасност, която изключва малозначителност, отбеляза в решението си съдът. Освен това подсъдимият държал различни наркотични вещества с висок процент активно вещество, гарантирайки по този начин интерес към тях на пазара сред наркозависимите. С действията си той засегнал съществено обществените отношения, охраняващи сигурността на здравето. За разлика от окръжния съд, настоящият състав прие личната опасност на дееца за много висока, предвид негови две предходни осъждания за сходни престъпления. Това разкрива трайна престъпна нагласа, превърната в обичаен начин на живот. Апелативният съд обаче не намери достатъчно доказателства деянието да е в условията на продължавано престъпление, поради което оправда Мохамед Г. по този пункт. 

Въззивната инстанция смята, че наложеното от Окръжния съд наказание е занижено, но липсата на протест от прокуратурата лишава настоящия състав от право на намеса. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Коментари

Новини Варна