IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
16:20 | 16 януари 2024
Обновен: 15:56 | 25 април 2024

Задържане под стража вместо домашен арест за наркодилър от Варна, постанови съдът

Второто обвинение е за притежание на боеприпаси

По материала работи: Ставри Таргов
Задържане под стража вместо домашен арест за наркодилър от Варна, постанови съдът

Варненският апелативен съд отмени домашния арест, постановен от Варненския окръжен съд и потвърди задържането под стража на обвинен в държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, извършено във Варна.

Впоследствие срещу Александър П. е било повдигнато и второ обвинение – за притежание на боеприпаси. Той е в ареста от средата на юли миналата година.

Осъждан е два пъти, като по второто дело е наказан условно и настоящите деяния са извършени в изпитателния срок. Прокуратурата протестира пред настоящата инстанция определението, с което най-тежката мярка за неотклонение е била изменена в домашен арест.

Представителят на държавното обвинение смята, че дейността по държане и разпространение на наркотици е била продължителна, а не с инцидентен характер. Осъществявана е в условията на конспиративност, по телефона, което означава, че не отпада опасността обвиняемият да процедира по същия начин при по-лека мярка.

Адвокатът на 41-годишния мъж опонира с довода, че мъжът е привлечен към наказателна отговорност единствено за държане на забранените вещества на конкретна дата и място, а не за разпространение или за продължавано престъпление. Според защитата за 6 месеца в ареста, опасността от извършване на престъпление е силно намаляла.

Апелативният съд съобрази повдигнатото обвинение – държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана с тегло близо 1,3 кг. Съобразно указанията на наблюдаващия прокурор следва да се добави и обвинение в нерегламентирано държане на боеприпаси – около 500 патрона.  

Въззивната инстанция не констатира да е разколебано обоснованото предположение за съпричастността на Александър П. към престъпленията. Налични са многобройни гласни и писмени доказателства, както и експертни становища. Макар опасността от извършване на престъпление да е достатъчно убедително обоснована от Окръжния съд, първата инстанция е отменила задържането.

Апелативният съд не споделя съображенията й. Въззивният съдебен състав подчерта, че задържането все още е в определените от закона времеви рамки. Процесуално-следствени действия се извършват ритмично. Обществената опасност и на деянията, и на дееца са завишени. Липсват важни социални причини, които да налагат по-лека мярка за неотклонение.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна, отмени определението на първоинстанционния съд и остави без уважение искането на обвиняемия за домашен арест. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна