IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:30 | 19 февруари 2024
Обновен: 08:58 | 24 април 2024

7 варненски училища обновят спортните си бази по програмата на МОН

Вижте кои учебни заведения ще се възползват от държавната пара

По материала работи: Слав Велев
7 варненски училища обновят спортните си бази по програмата на МОН

Основен ремонт ще бъде извършен на физкултурния салон на ОУ „Черноризец Храбър“, обновяват откритите спортни площадки в други шест училища/Снимка: Община Варна

Община Варна съдейства изцяло в процеса по кандидатстване по програмата за изграждане и модернизиране на спортните бази, с цел създаване на по-добри условия за физическо възпитание и спорт от учениците,  заяви заместник-кметът по образованието, културата и спорта Павел Попов

Седем училища във Варна, от които пет общински и две държавни, ще обновят спортните си бази в периода 2024-2026 година. Средствата, в размер на 1,4 млн. лв., са осигурени по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища, която се финансира от Министерство на образованието и науката /МОН/. Това съобщи заместник-кметът по образованието, културата и спорта Павел Попов.

По модула за основен ремонт на съществуващи физкултурни салони, е одобрен проектът на ОУ „Черноризец Храбър“. Това ще даде възможност със средства в размер на 599 993 лв. да се обнови физкултурният салон в училището, каза Попов. 

По модула „Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки“ ще бъдат финансирани 4 общински училища и 2 държавни професионални гимназии, добави заместник-кметът.

В СУ „Гео Милев“ ще се изгради нова спортна площадка за баскетбол на стойност 141 000 лева. В НУ „Васил Левски“ ще се извърши основен ремонт на сега съществуващите спортни площадки. За целта от Министерството на образованието са осигурени 40 000 лева, а 11 196 лева е съфинансирането от бюджета на училището.

За откритата спортна база в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ са осигурени  200 000 лева. Училището ще осигури съфинансиране в размер на 432 293 лева.

197 251 лева ще получи за откритите си спортни игрища ІV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“.

Професионалната техническа гимназия и Професионалната гимназия по електротехника ще извършат основни ремонти на спортните си площадки със средства съответно 99 955 лева и за 117 000 лева.

Още четири училища биха могли да получат финансиране в общ размер на над 3 милиона лева, ако бъдат одобрени на следващ етап от програмата на МОН. Това са ОУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Добри Войников“, ОУ „Ангел Кънчев“ в град Варна и ОУ „Христо Смирненски“ в село Тополи.

Община Варна мобилизира ресурса на няколко дирекции и съдейства в процеса на кандидатстване по програмата за изграждане и модернизиране на спортните бази, която се финансира от МОН. Целта е създаване на по-добри условия за физическо възпитание и спорт от учениците,  както при провеждането на редовните часове, така и на дейности извън учебния план, каза още заместник-кметът Павел Попов.

Коментари

Новини Варна