IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:00 | 5 февруари 2024
Обновен: 12:26 | 29 април 2024

МОН предлага до 15 дни отсъствия по семейни причини

Промените в наредбата бяха публикувани за обществено обсъждане

По материала работи: Ставри Таргов
МОН предлага до 15 дни отсъствия по семейни причини

Ирина Манушева

МОН предлага учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител.

Промените в Наредбата за приобщаващото образование в петък бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството и до 5 март всеки може да даде предложение по тях.

Целта е да се облекчат семействата и да се намали административната тежест за директора на училището.

И тези 15 дни са малко, но това е добра стъпка, каза пред БНР Ирина Манушева - автор на петицията, с която хиляди родители, учители и лекари поискаха медицинската бележка да не е единствената възможност за извиняване на отсъствията на учениците. До момента петицията е събрала 8150 подписа.
Според Манушева предложението на МОН е добро и отговаря на поставения проблем.

Децата и младежите имат кратки временни неразположения, които не позволяват участие в учебния процес, но и не изискват лекарска намеса, обясни тя проблема. И уточни, че никой не възразява срещу дигитализацията и електронните бележки. Но само заради този документ децата трябва да посещават лекар в много от случаите, добави Манушева.

В предаването "Преди всички" по БНР тя отбеляза, че единствената държава в Европа, която изисква медицински бележки, е Германия. При това и там тя е след третия ден на отсъствието, за първите дни е необходимо само обаждане от родител, коментира тя.

По думите й никъде другаде няма медицински бележки, освен ако не става въпрос за някакво инфекциозно заболяване и това се прави с цел да се спре разпространението.

Отново трябва да изградим доверието между училището и семейството, категорична бе Ирина Манушева.

Тя алармира, че проблемът за детските градини също не е решен, а абсурдът там, по думите ѝ, не е по-малък.

"Той изисква нормативни промени. Имаме проект за разрешение за учениците, но за детските градини тепърва трябва това също да бъде уредено и много се надявам да няма голямо забавяне. Образователната институция не може да бъде един вид казарма за деца, където те просто трябва да стоят физически", обясни тя.

Коментари

Новини Варна