IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:00 | 27 февруари 2024
Обновен: 07:11 | 21 април 2024

9 пощенски станции във Варненско приемат годишни данъчни декларации за доходите

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е първи април

По материала работи: Слав Велев
9 пощенски станции във Варненско приемат годишни данъчни декларации за доходите

В 9 пощенски станции във Варненска област могат да се подават годишни данъчни декларации за доходи, изплатени на физически лица. От НАП Варна уточняват, че служителите там са обучени в реда по прием на формулярите. Те следят за задължителни данни и подписи на подателя, банкова сметка при необходимост от възстановяване на надвнесен данък, задължителни приложения в зависимост от вида изплатен доход, приложени документи и допълнителни декларации за ползване на дадено облекчение.

От подаване на годишни данъчни декларации на пощенско гише се възползват предимно клиенти на НАП, които нямат възможност за онлайн деклариране. Данъчните напомнят, че най-лесният и бърз начин за деклариране на доходите е през Портала за електронни услуги, с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП). От началото на кампанията за деклариране на доходите в НАП Варна са подадени над 4 600 подоходни декларации. В началото на март в е-Портала на приходната агенция ще бъде достъпна предварително попълнена данъчна декларация.   

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е първи април, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30.04.2024 г. Размерът на отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне не може да надвишава 500 лв., а условие за нейното ползване е лицето да няма неплатени публични задължения. Това важи и за всички данъчни облекчения, напомнят още от офиса на НАП в черноморския град.  

Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими суми и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната агенция и на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор.   
 

Коментари

Новини Варна