IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
11:00 | 1 март 2024
Обновен: 14:35 | 20 май 2024

Запознаха ученици от Белослав с вредата от наркотиците

„Един ден се погледнах отстрани и видях, че съм загубила личността си и съм се превърнала в един ходещ проблем“, разказа Мария Зафирова, която е в етап на ресоциализация след период на зависимост

По материала работи: Слав Велев
Запознаха ученици от Белослав с вредата от наркотиците

Снимка: Варненски апелативен съд

Наказателният съдия от Варненския апелативен съд Светослава Колева и Мария Зафирова, която е в етап на ресоциализация след период на зависимост от наркотици, гостуваха на учениците от 10-ти до 12-ти клас от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Белослав. Срещата бе в рамките на инициативата „Децата и наркотиците: истина и легенди“. 

Двете обориха една от често разпространяваните тези – че наркотиците помагат за справяне с проблемите. Това е абсолютна илюзия. Защото много лесно човек с отличен успех, стабилни странични занимания, интереси и хобита, се дехуманизира. Превръща се в същество, единствено нуждаещо се от дозата си. След време осъзнава, че връстниците му вървят по пътя си напред, докато той е останал на същото място, че и по-лошо – започнал е да върши престъпления, да бъде задържан в ареста и изправян пред съда. Това е реалността, която Светослава Колева вижда на банката на съдията години наред. Затова е категорична: пълна заблуда е, че наркотиците могат да направят някого успешен. „Вместо да бъдете „готини“ и приети от групата, става така, че хората ви сочат с пръст и презрение: „остави го, той е наркоман“. 

Разрушава се животът на всякакви хора. Няма защитени социални групи. Легенди са мантрите: „на мен няма да ми се случи“, „засегнати са само изпаднали семейства“ или „наказанието ще ми се размине“. 

Мария разказа пред младите хора за пътя си из наркотичния ад, за загубите и опитите да върне личността и живота си. „Бих искала да ви спестя нещастието да се сблъскате с това, което аз съм преживяла. Затова единственият съвет, който мога да ви дам, е когато ви предложат дрога, откажете. В противен случай по-късно ще стане много трудно. Няма да успеете да се справите сами, без намесата на близките и значими за вас хора, без чужда професионална помощ“. 

Съдия Колева добави, че желанието за доза при зависимите не е каприз, а болест – на психическо и физиологично ниво. Марихуаната е най-разпространеният наркотик в Европа. И не е вярно, че не пристрастява. „Преди години, когато започнах да разглеждам дела, свързани с наркотици, активното вещество беше 3-5 процента, а днес по официални данни може да надхвърля 25 процента. Освен това се използват синтетични заместители и добавки, които усилват ефекта на канабиса и създават зависимост. Най-страшното е, че когато давате парите си, не знаете какво вещество купувате. Това го прави изключително опасно, както от гледна точка на пристрастяването, така и на въздействието върху организма“, предупреди наказателният съдия. И представи данни за масова хоспитализация във Варна на деца с психози след употреба именно на марихуана. 

Последствията имат биологично, психологическо и социално изражение, обясни Мария Зафирова. До преломния момент. „Един ден се погледнах отстрани. Бях създала толкова много проблеми, бях забъркала толкова много каши, дадох си сметка, че съм просто един ходещ проблем. Достигнах критична точка. Разбрах, че няма да мога да се справя сама. Потърсих и получих помощ. Така се измъкнах“. 

Съдията и момичето увериха своите домакини, че няма наркотик, който да не създава зависимост. Легализирането на някои вещества не ги прави по-малко опасни, а показва невъзможността на държавите да се справят с кризата и  стремежа им да използват в интерес на икономиките си част от средствата от този бизнес. С аргументи бе развенчан и митът „щом в някои страни е позволено, значи е безвредно“.

Коментари

Новини Варна