IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
16:30 | 13 март 2024
Обновен: 02:22 | 28 април 2024

Във Варна: Подредиха изложба, посветена на войната в Украйна (СНИМКИ)

Повече от 50 000 украински бежанци са получили временна закрила в България

По материала работи: Слав Велев
Във Варна: Подредиха изложба, посветена на войната в Украйна (СНИМКИ)

Благомир Коцев прие посланика на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук/Снимка: Община Варна

Децата нямат избор да решават в какъв свят да живеят. Затова ние като възрастни трябва да направим своята равносметка и да не допускаме повече такъв ужас да бъде повторен – както в Украйна, така и в Европа, и по целия свят. Това каза кметът на Врана Благомир Коцев по време на откриването на  изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки".

Кметът Коцев изрази солидарност с украинския народ. Надявам се, че този ужас скоро ще приключи и децата ще рисуват това, което трябва да рисуват – море, звезди и небе. Да направим така, че нашите деца да не страдат от нашите действия, призова още той.

Експозицията представлява 16 пана с детски рисунки и снимки на разрушенията от войната в различни градове в Украйна. Изложбата е подредена в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и може да бъде разгледана до 15 март.

На откриването присъстваха посланикът на Украйна в Република България Н. Пр. Олеся Илашчук, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Преди официалното откриване на експозицията кметът Благомир Коцев и заместник-кметът Павел Попов се срещнаха с Н. Пр. Олеся Илашчук. Посланикът многократно благодари за продължаващата подкрепа от страна на Община Варна за украинските граждани, които трайно са се установили в града. Варна първа посрещна вълната от пострадали и ще продължаваме да правим, каквото зависи от нас. Надявам се и правителството да бъде стабилно, така че гражданите на Украйна у нас да продължават да усещат тази подкрепа, каза още кметът Коцев.

Посланик Илашчук предложи украинските граждани, установени във Варна, да бъдат привлечени в активния социален и културен живот на града чрез участия и помощ в организирането на различни културни събития. Желанието на посланика е Община Варна да съдейства украинската лента "20 дни в Мариупол", която спечели "Оскар" в категорията за най-добър игрален документален филм, да бъде включена в програмата на тазгодишното издание на кинофестивала „Любовта е лудост“.

В България пребивават повече от 50 000 украински бежанци, получили временна закрила. Това заяви посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук, цитирана от БНТ.

Тя отбеляза, че посолството на Украйна си сътрудничи активно с българското правителство, за да бъде подпомогнат процесът на обучение на децата.

Илашчук добави и, че се поддържа диалог с Министерството на образованието и науката. По думите й украинските деца имат свободен достъп до записването в българските училища.

Според нея децата от Украйна се интегрират добре в България. Посланикът допълни, че са изградени и функционират центрове за обучение по правилата на украинската образователна система, като там децата учат майчиния си език и историята на родината си.

Коментари

Бккннх ( преди 1 месец )
Това не е на добре че Варна е на първо място в националните новини с лоши новини
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна