IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
11:00 | 17 март 2024
Обновен: 15:50 | 22 май 2024

Рибари и хотелиери протестират във Варна срещу перките в Черно море

Отмениха провеждането на кръглата маса в защита на парковете, ще я правят онлайн без кмета

По материала работи: Слав Велев
Рибари и хотелиери протестират във Варна срещу перките в Черно море

В понеделник сутринта ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта

Представители на риболовната общност и туристическия бизнес излизат на протест във Варна срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Около 09:30 ч. на 18-и март, понеделник, ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта (ДКС) и разположен в непосредствена близост хотелски комплекс.

Участниците ще изразят публично своята позиция срещу законодателната инициатива в рамките на 3 (три) часа. Планира се организиране на автошествие, което ще има сборен пункт в района на хотелския комплекс до ДКС. Автомобилите ще преминат от бул. “Княз Борис I” към бул. “Цар Освободител”, а след това ще се насочат към Община Варна по бул. “8-ми Приморски полк”. Движението на колоната ще продължи в посока кв. “Аспарухово” и Рибарско пристанище “Карантината”.

Пряка причина за недоволството става организирана от Центъра за изследване на демокрацията кръгла маса във Варна по въпроса за развитие на вятърни енергийни паркове в Черно море. Очакваше се това събитие да бъде проведено в понеделник в хотелски комплекс до ДКС.

“С тези действие на т.нар. Център за изследване на демокрацията се цели продължаване на лобисткото прокарване на Законопроекта. Ще покажем за пореден път, че българската морска общност и живеещите по Черноморието настояват за незабавното оттегляне на този законопроект”, заяви Емил Милев, председател на Риболовно сдружение “Черноморски изгрев”.

Протестът в понеделник е свързан и с липсата на лодкостоянки и места за домуване на риболовни кораби във Варна, проблем, който не е решен от над 3 десетилетия. Риболовните сдружения протестират и срещу злоупотребата с власт от страна на общински служители спрямо техни представители.

Представители на протестиращите ще дадат брифинг в района на хотелски комплекс до ДКС - Варна в 10:00 ч. и в 11:30 ч. в района на Рибарско пристанище “Карантината”, кв. "Аспарухово".

Организаторите на кръглата маса на тема "Отключване на възможностите за развитие на офшорната вятърна енергия в област Варна" се изплашиха от протеста на рибарите и хотелиерите в района и отмениха провеждането на предварително плануваното си събитие. Въпреки това форумът ще се проведе онлайн, като от него е отпадало участието на кмета на Варна Благомир Коцев.

"На 18 март 2024 г., Центърът за изследване на демокрацията организира дискусия, на която ще се обсъдят възможностите за разтеж на българския бизнес, разкриващи се в процеса на  внедряване на офшорните вятърни технологии в регионалната икономика на Черно море. Ще се демонстрира и развитието на демонстрационния проект за инсталиране на плаваща офшорна вятърна турбина, в близост до платформата за добив на природен газ, „Галата“. Чрез тази инсталация се тества внедряването на върхова иновация за повишаване устойчивостта и ефективността на плаващите вятърни електроцентрали, които ще са в ядрото на експанзията на офшорната вятърна индустрия в целия свят.

Във връзка с предстоящото събитие, получихме информация от ангажирани граждани, че е организирано протестно шествие на собственици на риболовни кораби и рибари, което има за своя цел търсенето на провокация и възпрепятстване нормалното провеждане на това така важно за региона и неговото икономическо развитие обсъждане.

С цел да се избегнат конфликти с протестното шествие и произтичащите от него неудобства за гражданите на морската столица, беше взето решение събитието да се състои онлайн, под формата на уебинар в платформата Zoom", заявяват организаторите.

Коментари

Новини Варна