IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:40 | 18 февруари 2024
Обновен: 11:28 | 27 април 2024

Общинските съвети в Балчик и Шабла излязоха с декларации против перките в морето

Рибарите и туристическият бранш в крайморксите общини категорично не приемат в морската акватория да бъдат изграждани възобновяеми енергийни източници

По материала работи: Слав Велев
Общинските съвети в Балчик и Шабла излязоха с декларации против перките в морето

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Рибарите и туристическият бранш в крайморксите общини на Добричка област категорично не приемат в морската акватория да бъдат изграждани възобновяеми енергийни източници. Всички 21 общински съветници в община Балчиик изразиха несъгласие с възможността в морската акватория да бъдат изграждани възобновяеми енергийни източници. С декларация от едно изречение, приета на последното им заседание, те "не подкрепят така предложения законопроект за Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства" и подкрепят становищата и исканията на браншовите организации от сектор "Туризъм" и сектор "Рибарство".

„Категоричността на декларацията в едно изречение показва ясно, че законът, който по този начин е минал на първо четене, е неприемлив за местната общност. Общинският съвет е проекция на местната общност и по по този начин изразяваме и позицията на нашите съграждани. Приетият по този начин закон е неприемлив за нас. Ние не сме изцяло против ветрогенераторните паркове", заяви председателят на Общинския съвет-Балчик, Виктор Лучиянов. "Ветрогенераторни паркове могат да бъдат изграждани и в морето, на сушата вече има направени достатъчно много в Добруджа, Общинският съвет никога не е спирал такива инвестиционни намерения. За конкретния закон от секторите „Рибарство" и „Туризъм" изразиха твърдо несъгласие с положенията в него", добави Лучиянов, предаде "24 часа".

Професионалните рибари в община Балчик са над 500, а любителите-рибари са хиляди.

„Аз като дългогодишен рибар смятам, че така приетият на първо четене закон ще нанесе много сероизни щети на морската фауна – морски бозайници, риби и т.н, които ще изчезнат.Притеснителното е, че се говори, че ветрогенераторните перки ще бъдат инсталирани в район от 1 до 6 мили, което е близо до брега. Това се вижда и от сайта на Института за изследване на демокрацията, който е изработил проекта за закона, посочено е и евентуалното местоположение на ветрогенераторните паркове. Такъв вариант е неприемлив. Ще навреди на рибарите, ще навреди и на туризма. Хората свързват морския плаж с хоризонта, с лодки. Рибата определено ще намалее. Какво точно ще предложим тогава на един турист. Този закон трябва да бъде обсъден с местните общности от Дуранкулак до Резово", обяснява Лучиянов.

„В момента в морето се лови карагьоз, попчета, някое и друго калканче за по-големи късметлии, излиза и кефал. Очакваме до 15-20 дни да започнем улова на пролетните риби", добавя Лучиянов.

Общинският съвет в Шабла се събира в понеделник на извънредно заседание. На него съветниците ще приемат декларация във връзка с внесения законопроект за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Законопроектът бе тема на дебат и на изминалото редовно заседание, когато бе изготвено протестно писмо с кратко съдържание „Не сме съгласни да бъдат изграждани ветроенергийни паркове в морето". Според председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, е необходимо да има изготвена декларация, в която да бъдат прикрепени и становищата на рибарските общности, туристическия бранш, кмета на село Дуранкулак. Тези срещи ще бъдат проведени преди заседанието на Общинския съвет.

Коментари

Новини Варна