IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:15 | 21 март 2024
Обновен: 07:09 | 28 април 2024

Варна пак поиска два имота от държавата за нова сграда на Математическата гимназия

Искането идва, след като 5-годишното право на собственост върху единия от тях изтича през април, а за другия имот то е изтекло още през 2021 г.

По материала работи: Слав Велев
Варна пак поиска два имота от държавата за нова сграда на Математическата гимназия

Община Варна ще поиска отново от държавата двата имота, върху които ще бъде изградена новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Проектът остава приоритет за управлението на новия кметски екип. Поради тази причина Благомир Коцев е внесъл предложение в Общинския съвет да бъде продължена процедурата по изграждането на новата учебна база.

Единият от имотите, с площ от 7 760 квадратни метра на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ № 16, е прехвърлен безвъзмездно на Община Варна с решение на Министерския съвет (МС) през 2016 година. Другият имот – с площ от 14 164 квадратни метра на ул. „Върба“ № 24 – също е прехвърлен с решение на МС през 2019 г. за срок от пет години. Намерението на администрацията е на общата площ от 22 декара да бъде изградено новото здание на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Тъй като през април т. г. изтича петгодишният период за единия от имотите, а проектът за строеж на сградата все още не е реализиран, Общината е длъжна да върне собствеността на държавата.

Порази тази причина от кмета Благомир Коцев е внесено предложение в Общинския съвет на Варна той да бъде упълномощен да проведе процедури за безвъзмездното придобиване в собственост на Община Варна на двата имота.

Междувременно на 8 ноември 2023 г. общинската администрация е възложила изработването на инвестиционен проект на австрийската фирма „Рийглер Рийве Архитекти ЦТ“. Месец по-късно, на 15 декември, пък е одобрен и Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на обекта.

В началото на март тази година, Община Варна получи от австрийската фирма готовия инвестиционен проект за новата база на Математическата гимназия.

 

Коментари

Новини Варна