IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
17:00 | 7 август 2023
Обновен: 19:22 | 2 май 2024

Областният на Варна подкрепи благотворителна инициатива за нова самостоятелна сграда на Математическата гимназия

Тя е на Фондация МГ“Д-р Петър Берон“, която обединява усилията на бивши възпитаници на училището

По материала работи: Ставри Таргов
Областният на Варна подкрепи благотворителна инициатива за нова самостоятелна сграда на Математическата гимназия

Областният управител на Варна доцент Андрияна Андреева беше специален гост на Лятна вечеря в подкрепа на МГ "Д-р Петър Берон" - гр. Варна.

Това е инициатива на Фондация МГ“Д-р Петър Берон“, която обединява усилията на бивши възпитаници на гимназията и ги мотивира към работещо партньорство с редица институция и представители на местната, на държавната власт и бизнеса.

Голямата цел на Фондацията е да доведе до успешен край сбъдването на една дългогодишна мечта на поколения учители и ученици на Варненската математическа гимназия.

На благотворителната вечер, преминала под надслов  „Заедно в подкрепа на МГ“, присъстваха и кметът Иван Портних, зам. кметът Христо Иванов, адмирал Боян Медникаров – началник на ВВМУ, общинският съветник и член на Комисия Образование и наука Николай Капитанов, родители, ученици, бивши възпитаници и много общественици. Политически лидери и министерства изпратиха видеообръщения и поздравителни адреси в подкрепа на каузата на Фондацията.

В своето обръщение към гостите на благотворителната проява доцент Андреева посочи, че образованието е било и трябва да остане приоритет в политиките, които реализира българската държава. То е и най-ценното богатство, което съвременният живот може да ни предложи. Като областен управител на Варна Андреева изрази категоричната си подкрепа за действията на Фондацията, насочени към подобряване на материалната и високотехнологична база на училището, към подкрепа на талантливите ученици и преподаватели и не на последно място подкрепа за действията, насочени към  изграждането и оборудването на нова, модерна, самостоятелна сграда на МГ "Д-р Петър Берон" Варна.

Фондацията вече е извървяла сериозен път към постигането на голямата си цел и с възлагането и създаването на Идеен проект на бъдещия  кампус на гимназията, извършено от австрийското архитектурно студио Riegler Riewe.

Проектът беше представен пред Община Варна, която удържа поетия ангажимент и възложи обществена поръчка за изработката на инвестиционен, работен, технически проект въз основа на дарената от Фондация МГ "Д-р Петър Берон" - гр. Варна идейна концепция - https://app.eop.bg/today/317157.

Линк към обществената поръчка: https://app.eop.bg/today/317157

Ще припомним, че в далечната 1893 г. в деня на Светите братя Кирил и Методий по инициатива на тогавашния министър на просвещението Георги Живков във Варна се започва работата по изграждане на първото училище в България, създадено по европейски модел – Варненската Девическа гимназия. Наследник на това училище е именно МГ "Д-р Петър Берон" Варна.

Историята помни и родолюбивите дела на бележити българи, оставили трайна диря в просветното дело у нас, дарявайки лични средства за построяването на университети и училища. Имената им се помнят и до днес - Евлоги и Христо Георгиеви, дарили средства за построяването на Софийски университет, на училища, болници и ученици.

Историята на най-старото висше училище по икономика в България, днес Икономически университет – Варна, е свързана с инициативата на членовете на Търговско-индустриалната камара, които пред 1920 година довеждат до успешен край строителството на първото висше търговско училище и с това поставят началото на българското висше икономическо образование.

„От десетилетия в България не е строено изцяло ново училище, особено толкова голямо, модерно, мултифункционално лидерско училище каквото е Математическата гимназия$, припомня Мартен Демирев – председател на Фондация МГ "Д-р Петър Берон" - гр. Варна.

Той изрази надежда, че „в едно модерно общество, въпреки различията и политическата трябва да има обединение по националните теми. А тази локална образователна тема е част от стратегически важната тема за образователното дело в България. Едно ново училище след десетилетия застой ще бъде истински пробив и в национален план и ще е повод за гордост на всички замесени в това родолюбиво дело.“

Коментари

опетков ( преди 8 месеца )
Е добре, докъде сте я докарали, освен някакви планове,"проекти" и празни приказки? Някаква събрана сума от бивши възпитаници, нещо от общината? Има ли определен терен, където да се строи?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна