IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:30 | 26 март 2024
Обновен: 11:55 | 27 април 2024

Варна отбеляза Деня на Тракия и 111-годишнината от превземането на Одрин (СНИМКИ)

Положиха венци и цветя на Паметника на Осми Приморски полк

По материала работи: Слав Велев
Варна отбеляза Деня на Тракия и 111-годишнината от превземането на Одрин (СНИМКИ)

Кметът на Варна Благомир Коцев положи венец на Паметника на Осми Приморски полк/Снимки: Община Варна

Варна отбеляза Деня на Тракия и 111-годишнината от превземането на Одрин. Събитието беше отбелязано с тържествен военен ритуал на Военноморските сили и заупокойна молитва, отслужена от Варненска и Великопреславска света митрополия, на паметника на загиналите по време на Балканската освободителна война  1912-1913 г. 

На церемонията присъстваха председателят на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ - Варна Румяна Вълчева, заместник-областният управител Изабела Иванова, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС, районните кметове, ветерани, офицери и сержанти от запаса, представители на политически партии, деца от ОУ „Капитан Петко войвода“ – кв. Галата, гости и граждани. 

В българския културно-исторически календар 26 март е Денят на Тракия. От 1914 г. той се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета. 

Организатор на събитието е Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ – Варна, съвместно с Военноморските сили,  Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

Коментари

Новини Варна