IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:15 | 10 април 2024
Обновен: 15:27 | 28 април 2024

Ремонтират основно дом „Гергана“ с близо 8 млн. лв.

Средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост

По материала работи: Слав Велев
Ремонтират основно дом „Гергана“ с близо 8 млн. лв.

Близо 8 милиона лева ще бъдат инвестирани в основния ремонт на дома за стари хора „Гергана“ във Варна, съобщи днес зам.-кметът на морската столица Снежана Апостолова, предаде БТА. По думите ѝ средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за изпълнителя на проекта. Крайният срок за приключването на ремонтните работи е краят на 2025 година, допълни Апостолова. Тя уточни, че през това време хората, настанени в дома, ще бъдат преместени в друга база във Варна.

Директорът на „Гергана“ Валентин Пранджев допълни, че основен ремонт на сградата не е правен от построяването му в средата на 30-те години на миналия век. По думите му в рамките на проекта ще бъдат оправени и хранителният комплекс и пералнята към дома. Основната сграда ще бъде газифицирана, ще бъдат подменени мебелите в стаите.

„Гергана“ предлага два вида услуги, каза още Пранджев. Капацитетът на дома за възрастни хора с увреждания, без психически, е от 40 души, като в момента в него живеят 33-ма. Другата услуга е за възрастни хора, като могат да бъдат приети до 100 човека, а настанените са 70.

Пранджев съобщи още, че социалното заведение от вчера вече разполага със собствен специализиран транспорт, в микробуса има и две места за инвалидни колички.

Коментари

Новини Варна