IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:00 | 11 април 2024
Обновен: 03:23 | 30 април 2024

Варненци недоволстват от малкото паркоместа в "зелената зона"

Общинските градоустройствени решения доведоха до съсипването на зелени площи и места за спорт за сметка на по-малко места за паркиране

По материала работи: Слав Велев
Варненци недоволстват от малкото паркоместа в "зелената зона"

Варненци масово недоволстват заради намаления брой паркоместа в районите, където бяха извършени ремонти за въвеждане на "зелена зона". Пространството между бул. "Владислав Варненчик" и бул. "Сливница" в центъра между улиците "Дрин" и "Отец Паисий" бе ремонтирано в продължение на година. Там за сметка на зелени площи и игрища бяха изградени нови паркоместа, предназначени за въвеждането на платено паркиране в района. След общинските градоустройствени решения сега там има по-малко площ за игра на децата, по-малко зелени площи и по-малко места за паркиране. 

Подобно е и положението на улица „Джеймс Баучер“ във Варна. Там хорара протестираха заради намаляването на паркоместата пред блоковете им с разчертаването на зелената зона. От 11 те са намалени на шест. Недоволните смятат да направят подписка.

От общината обясниха за Радио Варна, че това е така, тъй като трябва да има маневрена площ пред всяко паркомясто или гараж - минимум 6 метра, съгласно наредбата за движение по пътищата. Досега паркирането се е осъществявало нерегламентирано и затова и местата са били повече, обясни Тихомир Тимов, началник отдел "Общинска инфраструктура".

Навсякъде в района където е възможно е въведено еднопосочно движение на улиците, за да може от едната страна да се паркира, каза още той.

Решение на проблема с паркоместата е изграждане на буферни паркинги. Проекти за такива  - до 10 клон на пощата в район "Приморски" и в двора на Окръжна болница, са залегнали в бюджета на общината, посочи още Тимов.

Той увери, че разчертаването ще приключи до края на месеца.

В същото време редица варненци в района на "Колхозния пазар" и "Чайка" информират, че са били глобени от служители на общинска полиция, че са паркирали автомобилите си извън разчертаните места за бъдещата "зелена зона".

Коментари

Новини Варна