IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
09:30 | 12 април 2024
Обновен: 14:34 | 13 юли 2024

Представиха проекти за градско развитие пред варненци

Те включват подобряване на образователна, транспортна и здравна инфраструктура в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Представиха проекти за градско развитие пред варненци

Информационният ден се проведе в Юнашкия салон и премина при силен интерес от страна на институциите, бизнеса и гражданите на морската столица/Снимка: Община Варна

Община Варна представи две интегрирани проектни предложения с включени осем обекта в тях по време на информационен ден, посветен на приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. Събитието се проведе днес в Юнашкия салон и премина при засилен интерес от страна на представители на институции, неправителствени организации, бизнеса и гражданите.

Разяснения за ролята на Община Варна в подбора на проектни идеи, както и условията и указанията за кандидатстване бяха представени от заместник-кметовете по правните въпроси Диан Иванов и по образованието Павел Попов. С експертно мнение се включиха още управителят на Областния информационен център Виктория Николова, както и експерти от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.

По време на информационния ден бяха представени двете интегрирани проектни идеи, с които ще кандидатства за финансиране Община Варна.

Първата от тях включва пет обекта. Това са основен ремонт, реконструкция и модернизация на СУ „Елин Пелин“, заедно с благоустрояване на близкия парк в квартала. Сред проектите са основен ремонт, паркоустрояване, закупуване на оборудване и обзавеждане за детска ясла „Щурче“. Мерки за енергийна ефективност ще бъдат въведени в Дневния център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст“. В този пакет е включен и проекта за закупуване на апаратура за Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“. Това ще подобри възможностите за диагностика и стадиране на пациентите с онкологични заболявания.

Втората проектна идея включва три обекта. Единият от тях е за възстановяване на панорамен път VAR-90023 Варна – Златни пясъци в участъка на „Трифон Зарезан“. Общината ще кандидатства и с проектна идея за разработване на План за устойчива градска мобилност, която цели намаляване на трафика в града, както и с проект за нов подвижен състав на градския транспорт.

Община Варна има и списък с допълнителни проекти, сред които са проекта за ремонт, реконструкция, оборудване и обзавеждане на читалище „Прогрес“ в кв. „Виница“, както и ремонт на прилежащите пространства. В списъка е и проект за основен ремонт на училище „Неофит Бозвели“, също с облагородяване на прилежащите пространства, както и основен ремонт на сградата на музей „Нова история на Варна“.

След представянето на общинските проекти се проведе и дискусия с въпроси от различни организации дали са допустими за кандидатстване по програмата.

Припомняме, че кандидати по процедурата могат да бъдат представители на бизнеса, държавни органи, училища, ВУЗ-ове, лечебни заведения, неправителствени организации и други. 

Бюджетът на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 58,5 млн. лв. Средствата могат да бъдат използвани за финансиране на проектни предложения, реализирани на територията на цялата община или съседните селски общини. Задължително е те да бъдат включени в Плана за интегрирано развитие на Община Варна 2021-2027 г. (ПИРО).

Минималната стойност на проектите е 1% от цялата сума, в случая – 584 000 лева, а максималната стойност – 29,24 млн. лв. Допустимите дейности са свързани с инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност на жилищни и нежилищни сгради, устойчива мобилност, пътна инфраструктура, функционални връзки и пътна безопасност, зелена градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства, образователна инфраструктура, здравна инфраструктура, социална инфраструктура, жилищно настаняване, култура, спорт и туризъм.

Крайният срок за подаване на проектни идеи е 09.05.2024 г., 17:30 часа, на адрес - delovodstvo@varna.bg.

Пълният пакет документи за кандидатстване, указания, както и детайлна информация за допустимите дейности са публикувани на следните адреси: bgregio.eu, както и на сайта на Община Варна -  https://varna.bg/bg/2363. 

Коментари

Новини Варна