IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:43 | 17 април 2024
Обновен: 20:35 | 30 април 2024

Варненските актьори с дарителска кампания за Сцена Филиал

Красивата сграда на театъра е построена от волни пожертвования преди век

По материала работи: Петър Захариев
Варненските актьори с дарителска кампания за Сцена Филиал

След десетилетия очакване, ремонтът на Сцена Филиал на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ вече е факт. До края на годината, вероятно още през есента, в обновената зала, в нова и достойна за театралното изкуство обстановка, ще бъде изиграно и първото представление.

Оказва се обаче, че са необходими още средства, за да функционира сградата в пълния си капацитет. В бюджетната сметка за ремонта не са включени камерната зала, както и оборудване за гримьорните и репетиционните помещения, съобщава darik.bg.

Затова трупата на театъра стартира дарителска кампания по примера на онази отпреди век, когато със собствени средства варненци са помогнали за построяването на една от най-красивите сгради в България, символ на единството на жителите на град Варна – тази на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Историята разказва, че в най-трудните следвоенни времена за по-малко от месец варненци са събрали един милион лева чрез фондови марки, прибавени към всеки хляб, забавление или услуга, както и чрез много лични дарения.

Обществените средства за ремонта на Сцена Филиал са общо 8,325 млн. лв., в които не са включени разходите по довършителните работи.

До този момент на ТМПЦ-Варна се е наложило да заплати за закупуване на оборудване, което не е било заложено по проекта за обновяване на сцена „Филиал“. За тази цел са отделени около 70 000 лева от бюджета за дейност и заплати на културната институция. Това съобщи за Дарик директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова. (Разговорът с нея е прикачен)

Наложило се е заплащане на над 37 000 лв за допълнително позициониране и монтиране на осветителния мост, над 24 300 за допълнително окабеляване и 5 400 лева за осигуряване на устройство за придвижване за инвалидни колички към камерната зала на „Филиала“.

„Всички тези придобивки са част от проекта, но не са били остойностени или се остойностяват в движение. Ние вече сме ги разплатили със средства от бюджета на ТМПЦ. Всичко, което би могло да дойде като някаквъв бонус, ще възстанови в някаква степен тези средства от бюджета ни и ще сме благодарни“, отбеляза Димова.

Тя уточни, че финансова помощ се приема и по банков път. След приключване на кампанията ще бъде направен отчет на събраните средства.

Лентата на обновената сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър ще бъде прерязана преди края на годината. Първата театрална премиера там е планирана за 2 септември. 

В съобщението за кампанията на ДТ „Стоян Бъчваров“ се казва:

„Повече от сто години след този подвиг на нашите предшественици, които единодушно са решили, че имат нужда от нова, красива и модерна сграда за своя театър, тече най-мащабният ремонт на Сцена Филиал. В тази зала, тогава Зала „Съединение“, на 12 март 1921 година е изнесено първото театрално представление на професионалната варненска трупа.

В наши дни за довършителни ремонтни дейности и разходи за оборудване, които не са включени в бюджетната сметка на ремонта, отново се нуждаем от Вашата финансова подкрепа. Вярваме, че и днешните жители на Варна с готовност ще се включат в дарителската кампания на варненските артисти чрез лични дарения в специално поставената урна на касата на Основна сцена. Можете да направите дарение и по сметката на Театрално-музикален продуцентски център – Варна в БАНКА ДСК, IBAN: BG96STSA93003106868301, BIC: STSABGSF, Основание: Дарение за Сцена Филиал.

Предварително Ви благодарим за подкрепата и сме сигурни, че отново с общи усилия ще успеем да съберем средствата и да имаме нови прекрасни Сцена Филиал и Камерна сцена „Стоян Камбарев“."

Коментари

Новини Варна