IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
08:30 | 20 април 2024
Обновен: 17:23 | 3 май 2024

На днешната дата село Виница става квартал на Варна

Населеното място, което в годините назад мени името си неколкократно, се намира на изток от крепост край морето

По материала работи: Слав Велев
На днешната дата село Виница става квартал на Варна

Хоро в с. Кестрич

На днешната дата през 1975 г. – село Виница става квартал на Варна. Населеното място, което в годините назад мени името си неколкократно, се намира на изток от крепост край морето.

Названието му през Античността не е известно. През Средновековието името на селището се изписва като Кастрици. Познати са поне десет сходни наименования на крепостта от онова време. Най-използваното е Кастро, което в превод от гръцкото-кастрион означава крепост.

През Османската епоха името се видоизменя според турския изговор и селото се нарича Кестрич. Допуска се, че от изопачената дума "кастро" е произлязло най-старото име на селото Кестрич.

През 1910 година варненският окръжен управител назначава комисия, която да предложи нови наименования за населените места в окръга. Тогава тя не предлага за Кестрич ново име с мотив, че остава като историческо място, за което през средните векове се говори под названието Кастрици.

През 1932 година Българският народен морски съюз предлага село Кестрич да се нарича Каменено заради многото камъни в околността. Със заповед на Министерски съвет от 1934 година село Кестрич е преименувано на Царево. И днес жителите на квартала считат, че дворецът Евксиноград е в тяхното землище.

От 1947 година село Царево е преименувано на Виница. Названието е старобългарско. Причината е, че в района има много лозови насаждения. С указ от 1975 година селото е слято с Варна и става квартал на големия град.

В миналото село Виница е имало в Шуменско, а днес има в Пловдивско.

Коментари

Дядо Щукар ( преди 1 седмица )
Шуменското село Виница /всъщност Преславска околия/ е в чашката на язовир"Тича", където се въдят сомове-чудовища.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна