IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:00 | 20 април 2024
Обновен: 01:08 | 4 май 2024

РИК – Варна очаква трудни избори на 9 юни

Повечето от секционните комисии ще имат по 9 членове

По материала работи: Слав Велев
РИК – Варна очаква трудни избори на 9 юни

Снимка: БТА

Предстоящите избори имат потенциала да бъдат по-трудни в сравнение с отминалите, коментира днес пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия (РИК) във Варна Велин Жеков след провеждането на първото ѝ заседание, предаде БТА. Според него причините са, че изборите са „две в едно“, ще се попълват различни протоколи, като за всеки вот избирателите ще имат право да дават и преференции за избран от тях кандидат. Жеков допълни, че членовете на РИК – Варна се занимават дълги години с провеждането на избори и това му дава надежда, че при добра разяснителна кампания и обучение на хората от секционните комисии проблемите няма да бъдат толкова сериозни.

Председателят припомни, че в РИК се подават документи само за парламентарните избори. Срокът за регистрация на инициативни комитети е от 23 април до края на работния ден на 29 април. Партиите могат да подават кандидатските си листи от 23 април до 7 май. Според решение на ЦИК е допустимо един човек да бъде и в листата за Европейски парламент, и за народни представители, каза още Жеков. Той допълни, че повечето от секционните комисии във Варна ще трябва да имат по 9 членове. По-малките секции в региона ще бъдат седемчленни.

Коментари

Новини Варна