IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:17 | 25 април 2024
Обновен: 21:15 | 3 май 2024

Сесията на ОбС-Варна започна с минута мълчание в памет на жертвите от Арменския геноцид

Две декларации бяха изчетени от трибуната на местния парламент

По материала работи: Слав Велев
Сесията на ОбС-Варна започна с минута мълчание в памет на жертвите от Арменския геноцид

С едноминутно мълчание и ставане на крака общинските съветници във Варна почетоха паметта на жертвите на геноцида срещу арменците в Османската империя. Това се случи на днешното редовно заседание на местния парламент – ден, след като светът отбеляза 109 г. от една от големите трагедии на ХХ век.

От трибуната за зала „Пленарна“ беше изчетена декларация от името на арменската общност в България, в която се посочва, че преди повече от век над арменското население в Османската империя е извършено бездушно престъпление, избити са близо милион и половина невинни арменци. „Всички те не са били пощадени! Но цивилизованият свят не забрави злото, призна го, осъди го и до днес продължава да почита паметта на именните и безименните жертви“, се посочва в документа.

В декларацията се припомня, че преди век България отвори границите си, за да приеме хилядите арменски бежанци, оцелели от геноцида, даде им възможност да започнат нов живот, да получат подслон. „Подобен жест на хуманизъм не се забравя! Затова днес ние отново изразяваме своето уважение към оказаното съчувствие и съпричастност. Днес признателните на България арменци са част от пъстрото българско общество, вписани трайно в него и даващи своя принос за по-доброто утре на страната“, изтъкват от СНЦ „Асоциация Арменска общност – България“.

„Онези, които премълчават истината и изопачават историята, онези, които си затварят очите за първия геноцид на XX век, стават съучастници в един антихуманен акт, получил заслужената си осъдителна присъда от редица парламенти и правителства на държави от всички континенти. Защото истината е по-силна от времето, защото ние – потомците на оцелелите, ще продължаваме да помним и да изискваме!“, се казва още в документа. 

С декларация по повод Арменския геноцид излезе и групата на „Възраждане“ в Общинския съвет.

„ 24 април 1915 г. е мрачна дата за нашите братя арменци и за християнството като цяло. Това е начало на заличаването на християнството в Османската империя преди 109 години. Геноцидът започва с арестите на 235 арменски интелектуалци в Цариград и за една година достига до 1,5 милиона избити и депортирани арменци“, се посочва в документа.

В декларацията се допълва, че арменците са дълбоко интегрирани в българското общество. Те имат своите културни организации, църкви, училища, паметници, мероприятия, чрез които съхраняват своята идентичност.

„Нашите два народа имат древна история и тежка орисия. Затова трябва да се подкрепяме в добро и зло“, се посочва в заключение в декларацията.

Коментари

Новини Варна