IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
13:40 | 26 април 2024
Обновен: 21:03 | 6 май 2024

МОН: Ученици от Варна с най-много призови места на Националните състезания по професии в туризма

185 деца от 48 гимназии от цялата страна в продължение на два дни демонстрираха своите умения по отделните професии в курортен комплекс „Златни пясъци“

По материала работи: Слав Велев
МОН: Ученици от Варна с най-много призови места на Националните състезания по професии в туризма

Снимка: Министерство на образованието и науката

Ученици от Варна спечелиха най-много призови места в Националните състезания за най-добър млад готвач, барман, сервитьор, хлебар-сладкар, хотелиер и аниматор. 185 ученици от 48 гимназии от цялата страна в продължение на два дни демонстрираха своите умения по отделните професии в курортен комплекс „Златни пясъци“.

Състезанията се организират от Министерството на образованието и науката съвместно Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.

„Скъпи ученици, участието Ви в тези състезания доказва добрата професионална подготовка, която сте придобили във Вашите училища, отговорността и професионализма на Вашите учители и директори. Не спирайте да търсите нови знания, да развивате уменията си и следвайте мечтите си. Нека всеки от вас да получи повече знание и вдъхновение, за да продължи своята успешната житейска и професионална реализация в България“, се посочва в поздравлението на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков към участниците.

В състезанието „Най-добър млад готвач“ първото място спечели Стилиян Георгиев от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Асен Златаров“ във Варна. Той се справи отлично със задачата за приготвяне на предястие с родопско сирене брънза и основно ястие от агнешко и лапад и успя да впечатли журито от майстор готвачи с председател шеф Петър Йоргов. Ястията на учениците бяха дегустирани и високо оценени и от двама френски шеф готвачи Кристоф Доверн и Лор Талон.

Ученичка от варненската гимназия спечели и първото място в състезанието „Най-добър млад хлебар-сладкар“. Приготвените от Стефания Господинова шоколадов милфьой и понички бяха оценени най-високо от авторитетното жури от майстори сладкари с председател шеф Борислав Екзархов.

Друга ученичка от Варна – Йолина Георгиева спечели наградата за „Най-добър млад барман“. Участниците в състезанието трябваше за шест минути да приготвят и презентират безалкохолен коктейл, а другата им задача беше в рамките на минута да направят успешно флеър – жонглиране с бутилка. Представянето на всички беше оценено изключително високо от журито, което определи тазгодишното издание на състезанието като едно от най-силните досега. Председател на комисията беше Васил Колев -многократен световен шампион в различни международни състезания за бармани.

Представителка на Професионалната гимназия по туризъм във Варна спечели и състезанието за „Най-добър млад сервитьор“. Елена Милева се справи най-добре с поставените задачи, свързани с професионално сервиране и поднасяне на приготвените от готвачите ястия и декантиране на вино. Работата на младите сервитьори беше оценена от жури с председател Николай Николов – носител на много престижни награди и FMB мениджър на Grifid хотели, които бяха и домакини на състезанието.

Никол Андреева от Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика в Свиленград спечели първото място в състезанието „Най-добър млад хотелиер“. Тя и останалите участници трябваше да посрещат гости на рецепцията и да се справят с различни казуси, като си служат отлично и с английски език. Уменията им оценяваше жури с председател Николета Христова, управител на хотел „Метропол“ в „Златни пясъци“

Състезанието за „Най-добър млад аниматор“ се проведе в две категории – за дневна и за вечерна анимация. Журито с председател Бистра Боева, член на Управителния съвет на Асоциация „Събития и анимация“, оцени най-високо дневната анимация на отбора на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово. В категорията за вечерна анимация първото място зае Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград.

Победителите и останалите участници получиха много предметни и парични награди от спонсори на състезанията от туристическия бранш. В церемонията по награждаването на победителите участваха министърът на туризма Евтим Милошев, заместник-министърът Ирена Георгиева и секретарят на Президента на Република България по образование, култура и туризъм Илин Димитров. На откриването на състезанията участие взеха и кметът на Варна Благомир Коцев, заместник-кметът Павел Попов, началниците на регионалните управления на образованието във Варна и Благоевград д-р Ирена Радева и Ивайло Златанов, представители на туристическия бизнес, университетски преподаватели и др.

Коментари

Новини Варна