IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:20 | 27 април 2024
Обновен: 14:43 | 8 май 2024

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

В отбор Zentix участват учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова

По материала работи: Слав Велев
Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

Снимка: Robopartans.com

Варненският отбор Zentix спечелиха фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България на 20 април 2024 проведен в Бургаски свободен университет със спосорството и подкрепата на Община Бургас и организиран от Център за Творческо Обучение.

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика в събота или неделя. Архивите на сертификатите ни говорят, че всички те са били 2-ри или 3-ти клас, когато са започнали да посещават през 2018-2019-та година. Сега средната възраст на петимата състезатели в Zentix е 14г, ученици между 6-ти и 8-ми клас,.

С тази победа, Zentix ще представляват България на Европейскя Шампионат по FLL роботика (OEC) в град Бодо, Норвегия, европейска столица на културата за 2024-та година. Любопитен факт е, че Бодо се намира отвъд полярния кръг и денят през май месец ще продължи около 16 часа: слънцето изгрява около 5 сутринта и залязва около 21ч вечерта.

Отборите от Варна винаги са радвали родителите на състезателите със задружност и сплотеност между отборите още от първата година, в която отборите Odessos Nexus, Obonato и ELM участваха заедно и си помагаха за състезанието FLL Nature’s Fury 2013. Тази година освен Zentix от Robopartans Варна участва и отборът Water Ninjas със средна възраст малко над 10г, съставен от Атанас, Димитър, Даниел, Дарий, Марк, Стефан и Тодор.

Темата на състезанието този сезон е “Шедьовър” и Water Ninjas представиха прототип на интерактивна дъска за игра на Yu-Gi-Oh, при която всяка изиграна карта изпълнява звуков ефект с помощта на NFC четец и NFC tag поставен в калъфката на картата.

Water Ninjas и тяхната разработка на проект

На Играта с роботите Нинджите събраха 250 точки на пробното си пускане, но след това напреженето на състезанието им повлия и в следващите три пускания събраха по 160, 195 и 170 точки.

От своя страна Zentix започнаха с пробен рунд само за 175 точки. В официалните си мачове успяха да постигнат 350 и 360 на първи и втори рунд съответно. За третото пускане залогът дали роботът ще успее да направи максималните си 390 точки беше огромен, но сензорът за светлина не засече точно линията и роботът не успя да направи 100 точки от стратегията си и приключиха състезанието със 360 точки от втори рунд.

По време на награждаването никой от родителите и ръководителите не очакваше да извикат името на Zentix, като Шампиони на FLL. В състезанието участваха 25 отбора от цяла България, няколко от които дългогодишни участници и призьори на награди от фестивала на роботиката Роботика за България, където играта е във формат много подобен на FLL.

Подгововката за състезанието започна през ноември 2023-та и продължи до 19ти април 2024-та като дори в сутринта на пътуването си отборите се събраха в тренировъчната зала на Robopartans за последни тренировки по полето и довършителна работа по представянето си.

Победата на Zentix се дължи, както на пет-годишния опит на децата с програмиране и строене на роботи, така и многото натрупан опит на менторския им екип в състезания по роботика в последните 13 години.

Снимка с менторите

Александър Павлов за първи път участва на FLL през 2011 като доброволец на състезанията в София и Гданск, Полша. През 2012, 2013, 2014-та е ментор на два отбора, които в два различни сезона печелят най-добър изследователски проект. През 2015-та пътува до FLL в Солун като асистент на отбор Disaster Us. През 2016-та е главен съдия в категория Изследователски проект на FLL състезанието на Англо-Американските училища в Европа. През 2017-та и 2018-та е ментор на отбор ELM, които участва в европейското състезание Robotex в Талин, Естония.

Мартин Грозев започва кариерата си в LEGO роботиката като състезател през 2014-та година, като печели с отбора си Brothers in Arms общинското състезание във Варна. След това като състезател на отбор ELM участва на FLL 2016 в Кошице, Словакия, където печелят награда за отборна игра. През 2017-та неговата роботска лодка с контролер arduino е 4-тият най-добър робот в Европа на състезанието Robotex по водно рали в Талин. От 2018-та е преподавател и инженер дизайнер в Robopartans.

Самвел Матинян е преподавател по роботика от 2016-та година и през 2017-та неговият отбор по робо-сумо се класира в топ 10% в Европа на състезанието Robotex като отборът му се класира за елиминациите на най-добрите 30 отбора измежду 300 участващи отбора. През 2020-та в международно европейско състезание отборът на Сам, в който участват Калина и Иван Й. от бъдещия Zentix печелят награди за най-добър робот и най-добро програмиране.

Ръководството на тримата разнообразни ментори помага на Zentix да се развият в аспектите на дизайн на робота, сговорчивост и работа в екип, и игра по полето, така че да станат шампионите на фестивала по роботика FIRST LEGO League България.

Автор: Александър Павлов

Коментари

Анастасия Спасова ( преди 1 седмица )
Браво на децата, техноте ментори и родители! Успех в Бодо!Такива статии ни е хубаво да четем и дано община Варна последва примера на Бургас и да събира талантливите деца на града, да ги стимулира да се развиват и да им дава подходяща среда да разцъфват.Успех и чакаме новини от Норвегия!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна