IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
12:45 | 24 май 2024
Обновен: 06:02 | 16 юни 2024

Букви от азбуката полетяха в небето на 24 май във Варна

Хиляди се включиха в празничното шествие

По материала работи: Слав Велев
Букви от азбуката полетяха в небето на 24 май във Варна

Снимка: БТА

Хиляди се включиха в шествието послучай 24 май във Варна. По традиция в небето над града днес полетяха цветни балони с буквите от българската азбука, информира БТА. В празничното шествие се включиха 121 блока, сформирани от 63 училища и центрове за подкрепа, 51 детски градини, пет университета, представители на културните институции. Тази година един блок оформиха и украински деца, които живеят във Варна.

Традиционно за крайморския град, празникът на светите братя равноапостоли започна с тържествено издигане на националния флаг под звуците на химна и на камбанен звън. След това на площад „Кирил и Методий“ се изви фолклорна композиция с участието на над 700 деца и младежи от училища, читалища, университети и фолклорни ансамбли.

На официалната трибуна бяха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, носители на награда „Варна“, много общественици.

Това е чисто български празник и е повод да се гордеем, че сме допринесли за разнообразието на Европа, посочи в обръщението си към хилядите варненци кметът. Той допълни, че в днешно време е много важно да използваме думите грамотно и подчерта, че 24 май носи винаги невероятна атмосфера и особено силен заряд във Варна.

Ставрофорен иконом отец Дончо благопожела вярата в народа ни да е жива, за да върви напред, а словото ни да е красиво и вдъхновяващо не само на празник, но и в ежедневието. Той благослови и всички хора, посветили живота си на образованието, науката и култура.

Шествието тръгна под звуците на химна „Върви, народе възродени“ в изпълнение на духовия оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Традиционно първи сред училищата преминаха учениците и учителите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Коментари

Новини Варна