IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:00 | 29 май 2024
Обновен: 14:22 | 13 юни 2024

Напушен младеж, блъснал и убил ученик на пешеходна пътека във Варна, влиза в затвора

Условната му присъда е отменена с решения на Варненския апелативен съд

По материала работи: Слав Велев
Напушен младеж, блъснал и убил ученик на пешеходна пътека във Варна, влиза в затвора

Варненският апелативен съд извърши въззивна проверка на присъда на Варненския окръжен съд по отношение на водач, управлявал автомобил с превишена скорост, вследствие на което причинил по непредпазливост смъртта на непълнолетен. Деянието е извършено на пешеходна пътека и след употреба на марихуана. Окръжният съд е определил изтърпяването на наложеното наказание от 3 години да бъде отложено с изпитателен срок от 5 години, а водачът да няма право да шофира в продължение на 5 години. Вместо това горната инстанция постанови подсъдимият ефективно да изтърпи 4 години лишаване от свобода и да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за 6 години и 4 месеца.

Подсъдимият е признал фактите, описани в обвинителния акт и делото пред първата инстанция е протекло при съкратено съдебно следствие. Производството пред Апелативен съд – Варна бе образувано след постъпили протест от прокурора и жалба от частния обвинител. Частното обвинение поиска увеличаване на наказанието и отмяна на условното осъждане.

На 09.06.2022 г. сутринта във Варна 19-годишният тогава Стефан Ст. пътувал с кола към работното си място. В градски условия законът позволява движение със скорост до 50 км/ч. При включването си по бул. „Сливница“ водачът ускорил до 94.64км/ч и така наближил пешеходна пътека близо до училище, обозначена с пътен знак, последван от светофар. В същия момент 17-годишен ученик предприел пресичане на булеварда по пешеходната пътека на червен за него светофар. Заради високата скорост, шофьорът не могъл да реагира със спиране. При последвалия удар момчето получило тежка контузия на мозъка, която причинила смъртта му в болница. Във взетите проби от подсъдимия е констатиран канабис.

Свидетели потвърждават форсиране на двигателя при навлизане по булеварда, шофиране с висока скорост и неправомерно пресичане от пострадалия. Показанията им се подкрепят от видеозаписи от охранителна камера. Вещите лица по автотехническата експертиза са заключили, че при скорост не по-висока от 59.5 км/ч катастрофата е била предотвратима

Апелативният съд отбелязва в решението си, че предвид условията: в населено място, в сутрешните часове на работен ден, на пешеходна пътека и в непосредствена близост до обществени сгради, при почти двукратно превишение на разрешената скорост и при наличие на наркотично вещество, подсъдимият е имал представа за възможните последици. Втората инстанция счита, че наложеното наказание не съответства на обществената опасност на деянието и на дееца. Подсъдимият е допуснал особено грубо нарушение на правилата за скоростта, превишавайки почти двукратно максималния предел. С това е ограничил възможността си за своевременна реакция при възникване на препятствие. Управлението с такава скорост е особено укоримо на фона на незначителния му шофьорски стаж, който е изисквал допълнително внимание.

Разглежданото закононарушение не е изолирано в шофьорската практика на Стефан С., дори олицетворява ескалация в склонността на младия водач да не зачита правилата за пътна безопасност. Той е придобил правоспособност година и половина преди деянието. Вместо да шофира с очакваната предпазливост, за кратко време е извършил множество нарушения на Закона за движение по пътищата. Освен това фактът, че в случая си е позволил да шофира особено рисково след употреба на наркотик налага извод за формирани трайни нагласи за неспазване на правилата по пътищата, коментира Варненският апелативен съд.

Съдебният състав реши, че отегчаващите обстоятелства имат превес и е необходимо да се наложи наказание в размер на 4 години лишаване от свобода, което да се изтърпи ефективно. За поправянето и превъзпитанието на подсъдимия е необходима изолация, която да разгради противоправния модел на поведение и да въздейства на моралните устои на личността. Това наказание може да влияе превантивно и на членовете на обществото, склонни към нарушаване на правилата за пътна безопасност. Настоящият случай е илюстрация на тежестта на последиците от самонадеяното поведение на пътя и е послание към обществеността за строгостта на закона, посочва Апелативен съд - Варна. С оглед допуснатите системни нарушения на пътните правила, водачът трябва да бъде лишен от право да управлява МПС за по-дълъг период - 6 години и 4 месеца.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Коментари

Новини Варна