IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Новини Варна
15:15 | 10 юли 2024
Обновен: 22:41 | 18 юли 2024

ОУ "Васил Друмев" ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон

Местят учениците в две училища

По материала работи: Александър Дечев
ОУ "Васил Друмев" ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон

С нова пристройка и физкултурен салон ще се сдобие Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното школо в централната част на града по проект трябва изгради въпросните неща за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти се подават до 29 юли, информира Радио "Варна".

Повече от една са фирмите заявили участие в обществената поръчка за разширение на учебното заведение, каза за Радио Варна директорът на училището Красимир Димитров. Това означава, че дори и да има обжалване, както обикновено се случва и времето до начало на същинските строителни дейности се забавя, то със сигурност ще има строителство, надява се той.

Седем години изминаха от началото на идейното проектиране на разширението, което се прави, за да се изпълни изискването на МОН за едносменен режим на обучение. И за да се учи и работи при по-добри условия, допълни директорът.

Проектът е готов, отпуснато е и финансиране – близо 1 927 000 лв с решение на варненския общински съвет и 2 милиона лева от МОН по националната програма – като общата сума възлиза на 3 900 000 лв с ДДС. Очакват се и допълнителни средства от следващата учебна година, каза Красимир Димитров.

Голяма е вероятността строителството да започне в началото на новата учебна година, което ще доведе до преместване на учениците в други учебни заведения, каза още Красимир Димитров. След проведено съвещания в община Варна за ОУ „Васил Друмев“ е решено учениците да бъдат разпределени в две училища – началният етап от първи до четвърти клас в ОУ „Черноризец Храбър, а прогимназията – в училище „Анегл Кънчев“.

Според проекта, към училището ще бъде изградена модерна пристройка на три етажа, в която ще има – 12 класни стаи, в които ще се обучават първи, втори и трети клас, две стаи за деца със специални образователни потребности /СОП/ – в момента в училището се обучават 24 деца със СОП. Ще има още библиотека, каквато досега е нямало, хранилище, тоалетни на всички етажи, стаи за администрацията, асансьор, ще се изградят и достъпи за хора с увреждания, както и пет паркоместа за нуждите на училището. В допълнителна сграда ще се изгради и многофункционална сграда за физкултурен салон.

Новите придобивки няма да са причина за увеличение броя на учениците, каза още Красимир Димитров. Капацитетът е за 600 деца и той няма да се промени.

Другото, което ще влезе в сила от новата учебна година и по-голямат част от родителите са дали своето одобрение, е изключването на мобилните телефони на децата, когато влязат в училище. Те ще се съхраняват на специални места и ще се включват отново, когато децата си тръгват от училище. Връзката между деца и родители ще се осъществява чрез мобилните телефони на учителите, които ще бъдат включени и ще отговарят на обажданията. Целта е децата да общуват пряко със своите съученици, а не през телефоните си, каза още Красимир Димитров.

Коментари

Пепо ( преди 3 дни )
По-грозен цвят за школото от сивото не можаха ли да измъдрят?Няма да се учудя, ако след година има напуснали ученици. С наближаване на школото ще им се драйфа,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна