IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:06 | 20 юли 2015
Обновен: 08:31 | 25 април 2024

Осъдиха четирима за пране на пари

Братя Игнатови подправяли кредитни карти и използването им за теглене

По материала работи: Деян Михайлов
Осъдиха четирима за пране на пари

Варненската апелативна прокуратура постигна осъдителни присъди за четирима, обвинени в пране на пари. До постановените две ефективни и две условни присъди на Варненския апелативен съд се стигна след протест на Окръжната прокуратура в Силистра срещу оправдателните присъди на Силистренския окръжен съд на братя Марин и Георги Игнатови, съпругата на единия Марина Игнатова и живеещата на семейни начала с другия брат Станимира Димова. Оправдани от Окръжния съд в Силистра са били и родителите на двамата братя Петра Петкова и Минчо Стоянов, както и Тодор Тодоров. Всички те според обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Силистра са действали след предварителен сговор и при условията на продължавано престъпление от 27 април до 20 октомври 2005 г., като купували множество недвижими имоти на територията на Силистра и региона с цел пране на пари от престъпна дейност.

Средствата за закупуването на имоти са придобити от двамата братя чрез теглeне на пари от банкомати чрез неистински банкови карти, издадени в чужбина, без съгласието на титулярите им. За такова престъпление Марин Игнатов е бил осъден от Софийския градски съд, а брат му Георги Игнатов е издирван на национално ниво във Франция по заповед за арест на Апелативния съд в Лион, като осъден задочно за подправка на кредитни карти и използването им за теглене на пари чрез инсталирана записваща техника на бензиностанция с цел копиране на платежните карти на преминаващите оттам шофьори.
Придобитите по престъпен начин средства двамата братя превеждали на съпругите си Марина Игнатова и Станимира Димова, на майка си Петра Петкова, на баща си Минчо Стоянов, както и на управителя на фирма „Хермес МГ” ООД Тодор Тодоров. Със средствата от престъпната дейност  те купували имоти с цел изпиране на пари.
След протеста на окръжния прокурор на Силистра и поддържане на протеста в съдебната зала от Апелативна прокуратура във Варна съдът наложи на Марин Игнатов наказание от три години затвор при строг режим и глоба от 10 000 лева. Брат му Георги Игнатов бе осъден на три години затвор при общ режим и глоба от 10 000 лева. На Тодор Тодоров съдът наложи наказание от 2 години лишаване от свобода, отложено с 4-годишен изпитателен срок, и глоба от 10 000 лева. Съпругата на Марин Игнатов Марина Игнатова и живеещата на семейни начала с Георги Игнатов Станимира Димова са с присъди по една година лишаване от свобода, отложени с тригодишен изпитателен срок, и глоби по 7000 лева.
Потвърдена е оправдателната присъда на Окръжния съд в Силистра спрямо бащата на братя Игнатови Минчо Стоянов. Присъдата на Варненския апелативен съд може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Коментари

Новини Варна