IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
13:50 | 4 август 2014
Обновен: 04:12 | 23 ноември 2021

Жена се заключи в дома си в Максуда, полицията я изведе преди багерите

Жена се заключи в дома си в Максуда, полицията я изведе преди багерите

По материала работи: Пламен Янков
Жена се заключи в дома си в Максуда, полицията я изведе преди багерите
Събарянето на поредните къщи със самонастанили се в тях роми вчера не мина без панаири. Една от жените – Ивелина Димитрова, се заключи в къщата и се закани, че няма да излезе оттам. Наложи се тя да бъде изведена с полиция, преди да дойдат багерите.
Определените къщи за събаряне вчера бяха с номера 3, 5 и 7 на ул. „Иван Боримечка“ и 115 на ул. „Поп Харитон“. Хората от първите три къщи сами бяха изнесли багажа си, а някои от тях дори бяха започнали да събарят стените. Ивелина се беше чаключила в четвъртата къща. Тя размахваше документи и крещеше, че от 17 години е подала молба за общинско жилище и оттогава е едва ли не на улицата. Преди години съборили къщата, в която била настанена временно със семейството си и й дали служебна бележка, отново за временно настаняване, на последния адрес. В бележката, която Ивелина размахваше, докато плашеше, че ще се отрови, е подчертано, че това не е настанителна заповед.
Кметът на „Младост“ Христо Христов обясни, че конкретно тази къща е освидетелствана като опасна и срутваща се и допълни, че семейството, което живее там без настанителна заповед, не е плащало от години нито ток, нито вода. „Имахме хора с над 1000 лева задължения към ВиК. Сами разбирате, че тия пари лягат върху гърба на всички варненски данъкоплатци. Общината няма ангажимент към самонастанилите се“, за пореден път обясни Христов. Според него хората са започнали да разбират, че имотите са на общината и е крайно време тя да влезе във владение. Липсата на заинтересуваност към тези имоти от страна на общината през последните 20-30 години е довела до редица пропуснати ползи, заяви кметът на района.
„Досега са съборени 12 къщи, продължаваме със събарянето на още 22. За тях са готови всички необходими документи. Очаквам да има проблеми, когато влезем в канала в „Максуда“. Там са връчени заповеди за доброволно събаряне на 54 незаконни постройки. Крайният срок, в който ще започнем работа, както го изисква наредбата, е началото на септемри. До тогава е приключат всички процедури. До тук мога да кажа само, че нито една заповед за тия постройки не е оспорена в съда. Затова процедурата е задействана“, обясни Христов.

Коментари

Новини Варна