IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
12:36 | 28 август 2015
Обновен: 23:28 | 21 март 2024

Хелзинкският комитет да поеме отговорност за „Максуда“, предлага зам.-кмет

Повод за реакцията му са твърденията на неправителствената организация, че местната власт е нарушила международното право

По материала работи: Пламен Янков
Хелзинкският комитет да поеме отговорност за „Максуда“, предлага зам.-кмет

Българският хелзинкски комитет (БХК) да поеме отговорност за здравето и живота на хората от определените за събаряне незаконни постройки във варненското циганско гето „Максуда“, предлага зам.-кметът на район „Младост“ Цончо Ганев. Повод за реакцията му са твърденията на неправителствената организация, че местната власт е нарушила международното право, разрушавайки жилища.

 

Множеството проверки, извършени от квалифицирани лица, са констатирали, че  постройките не отговарят на изискванията за безопасно обитаване. Освен чисто конструктивните отклонения налице са били и такива в „инсталациите“, осигуряващи захранване с електрическа енергия, заявява Ганев в писмо до председателя на БХК Красимир Кънев. Към него е приложена и декларация, че при самострутване на постройките отговорността за всички евентуални щети и жертви ще бъде поета от организацията.

 

„Постройките представляват постоянна опасност за живота и здравето на лицата, които ги обитават или посещават. Районната администрация не може да носи отговорност за живота и здравето на толкова човешки същества, въпреки че те сами са се поставили в описаната опасност за живота и здравето си. Премахването беше организирано включително поради нуждата от превенция на срутване и последиците от такова. Ако представляваното от Вас сдружение „Български Хелзинкски Комитет“ след запознаване с приложените документи все още смята, че опасните постройки не следва да бъдат премахвани, моля да подпишете  декларацията. В случай, че не желаете „Български Хелзинкски Комитет“ да носи отговорност, считаме за коректно да се разграничите от първоначално обявената си позиция“, пише зам.-кметът на район „Младост Цончо Ганев.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна