IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
09:43 | 7 септември 2015
Обновен: 22:49 | 27 март 2024

Нов електронен портал ще стимулира морската индустрия

ЕК стартира мащабен проект за създаване на пълна база от данни за Черно море

По материала работи: Деян Михайлов
Нов електронен портал ще стимулира морската индустрия

Не е далеко денят, когато всеки потенциален инвеститор ще може свободно да разполага с пълната информация за Черно море, за да може да направи точна сметка на бъдещите си инвестиции в различни сфери на морската индустрия. Това става възможно с новия мегапроект, спечелен на търг на Европейската комисия, по който координатор е Институтът по океанология при БАН. Неговата стойност е около 900 000 евро с тригодишен срок за изпълнение, който вече тече с подписания договор, заяви за в. „Черно море” проф. д-р Атанас Палазов, ръководител на проекта.  По думите му партньори са организации от 8 европейски страни, като ще има и още толкова подизпълнители. Задачата е да съберем цялата информация по така наречените предизвикателства (основни проблеми и възможности) за нашето море, да я анализираме, структурираме и представим в интернет портал, където всеки проявяващ интерес по един или друг въпрос може свободно да я ползва, тоест, да намери всичко, което му е нужно за Черно море, събрано на едно място, обясни океанологът. 

Например едно от предизвикателствата са ветровите паркове в морето. Задачата ни е да направим анализ на възможностите за изграждането им на границите между Румъния и България, между нашата страна и Турция и на границата между нея и Грузия. Всеки, който иска да изгради такъв ветрови парк, ще може да намери пълната информация за енергията на вятъра, геологията на дъното, батиметрията, характеристиките на вълнението и т.н. Всичко това ще бъде не само събрано, но и анализирано и представено в новия портал, допълни проф. Палазов. 
В интерес на истината и сега има програма на Европейската комисия, в която са обединени всички данни за европейските морета, събирани на национално ниво в общи портали за достъп, поясни той. Практиката обаче показала, че представените данни там не са достатъчни на широката публика, хората не знаят как да ги използват. Затова стартира новият проект на ЕК, който обхваща всички европейски морета. За всяко от тях ще работи определен екип, спечелил съответния търг. За Черно море спечелихме ние, а за останалите морета има други участници, каза проф. Палазов. Идеята е накрая порталът да стане за всички европейски морета и да разполага с пълната информация за тях. И то вече не само под формата на поднесени данни (както е досега), а и като обработена и обобщена информация по определените характеристики и въпроси за всяко отделно море. Процесът е много трудоемък и ще обхване цялата налична досега база данни, която съществува за Черно море. Тя ще се получава по всички възможни официални източници и ще бъде обработена, за да е разбираема за широката публика. 
Въпреки че събраната информация засяга всички черноморски страни, партньори в този проект могат да бъдат само България и Румъния, каза още проф. Палазов. Изискването за участие в него е да си член на ЕС или да си подписал документа на Световната търговска организация, в който са поставени изискванията за прозрачност и други антикорупционни действия към участниците в търговете. Досега обаче никоя друга черноморска държава не го е подписала. Така че в проекта са включени само България  (Институтът по океанология), Румъния, Кипър, Гърция, Италия, Франция и Англия. Останалите черноморски държави са наши подизпълнители. Започвайки да събираме наличната информация, ще можем да видим къде тя все още липсва, за да може ЕК да насочи усилията си в тази насока и на следващите етапи да разполагаме с пълния й обем. По този начин на първо място ще бъде подпомогната морската индустрия, която ще може бързо да се ориентира за възможностите, които предлага конкретният воден басейн, и да развие печеливш бизнес, допълни проф. Палазов. 

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Коментари

Новини Варна