IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
18:16 | 11 ноември 2015
Обновен: 07:09 | 15 април 2024

Обмислят конкурс “Мис и мистър воден спасител”

Едва 30% от спасителите на плажа са под 30 години

По материала работи: Слав Велев
ЛАВРЕНТИЙ СИЛОВ беше един от лекторите на Осмата научно-практическа конференция по водно спасяване.  Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

ПОЛИНА ПЕТРОВА


Шеговитата идея да се организира следващата година конкурс “Мис и мистър воден спасител” беше подхвърлена в кулоарите на Осмата научна конференция по водно спасяване, която се проведе в артсалона на Радио Варна. Събитието, което традиционно е през лятото, тази година е част от честванията на 130-годишнината на БЧК в морския град.


На въпрос дали има достатъчно млади хора, които да се включат в подобен конкурс, председателят на сдружението на специалистите по водно спасяване Велислав Цеков отговори: „Има и млади хора, разбира се, но те не са чак толкова много. Около 30% са спасителите на възраст до 30 години, има още 25-30% хора на възраст до 40-50 години, останалите са над 50 години“.  Той беше категоричен, че възрастта не е определяща за качествата на водните спасители. „Аз лично познавам и хора над 60 г., по-добре подготвени от младите спасители. Тази дейност е много специфична и не се изчерпва само с плуване и добра физическа подготовка. Добрият спасител е този, който може да предугади възникването на ситуация още в самото начало на нейното развитие, където се овладяват нещата най-лесно, най-бързо и най-безболезнено. Като се случи инцидент, става по-трудно, защото спасителят следва събитията. Идеята е, че трябва да се изпревари възникването на опасна ситуация, за да не се случи непоправимото“,  каза още Велислав Цеков. 


Проблемите на водното спасяване днес са много и основният е свързан с липсата на регламентирано заплащане в сектора. „Навсякъде е различно в зависимост от вижданията на собственика на плажа. Заплатата на водните спасители в България се движи между 650 и 1000 лв., като в някои оферти за работа се предлага безплатна храна, нощувки или транспорт. В чужбина заплащането е почасово. В САЩ например един спасител започва с около $8 на час, с натрупване на стаж заплатата му се повишава и стига до $12 на час, дори и до $25 на час. Заплащането се повишава стъпаловидно съобразно натрупания опит и доказаните възможности. В България подобна практика почти няма. В някои страни от ЕС като Гърция, Испания, Англия и др. заплащането е цялостно и се движи между 1500 и 2500 евро“, обясни Велислав Цеков. Според него липсата на адекватно заплащане и възможност за реализация е причина повечето от младите и подготвени кадри да бягат в чужбина – както се случва и в други сфери. „България има амбиции да е водеща туристическа дестинация, но няма как да развиваме един от основните видове туризъм – морския, ако не обезпечаваме сигурността на хората с качествени спасители по плажовете.” 


„Преди беше много по-различно, професията на спасителите беше обвита с емоционален ореол, а с това се занимаваха предимно млади хора, студенти, които запълваха летата си с тази дейност в полза на хората“,  спомни си с носталгия Велислав Цеков, който има 15-годишен стаж като спасител. Според него добър вариант за набавяне на достатъчно кадри за водни спасители е, те да се търсят не само в крайбрежните градове, а и във вътрешността на страната – така ще намерят качествена реализация, привлечени първоначално от възможността да прекарат едно лято на морето.

 

Коментари

Новини Варна