IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:04 | 15 декември 2015
Обновен: 16:50 | 20 април 2024

Родители, експерти и педагози ще атестират директори

Според новия образователен закон всеки учител трябва да докаже как допринася за развитието на институцията, в която работи

По материала работи: Слав Велев
Родители, експерти и педагози ще атестират директори

ПОЛИНА ПЕТРОВА


Задължителните членове на комисията, която ще атестира директорите на училища и детски градини, ще бъдат представители на работодателя, на финансиращия орган, на Регионалното управление по образованието, на педагогическия съвет и родител от обществения съвет. Това ще бъде подробно разписано в държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и педагогическите специалисти, съобщи Розета Заркова, старши експерт квалификация на педагогическите кадри в РИО – Варна.


Във връзка с предстоящата през четири години атестация всеки учител е задължен да си разработи портфолио, в което да приложи документи, които доказват приноса му за развитието на образователната институция, в която работи, както и документи за успехите на обучаваните от него деца и ученици. Въз основа на проведената атестация ще бъде предоставена и възможност за кариерно развитие, която според новия закон е тристепенна - учител, старши учител и главен учител. Добра оценка от атестацията гарантира по-бързо кариерно развитие, независимо от стажа по професията, подчерта Розета Заркова. Ако оценката е слаба, се предвижда поредица от мерки. На първо място атестационната комисия съвместно с работодателя прави анализ  на причините, довели до слабия резултат, и разработва подкрепяща програма за организиционно и методическо подпомагане на специалиста, който е с ниска оценка. Той бива атестиран задължително повторно след една година и ако оценката отново е най-ниска, се прекратява трудовото правоотношение за несправяне с работата. Ако само с една степен е повишил атестационната си оценка в рамките на още една година, се повтаря същата процедура. 


Окончателното разработване на държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на педагогическите специалисти ще даде отговор на много въпроси, свързани с това дали е задължително атестирането на всеки четири години, как ще се атестират учители, които работят на две места, възможно ли е атестиране на по-кратък период във връзка с възможността за кариерно развитие, ще участват ли и синдикатите в комисиите, допустими ли ще са възражения към постигнатите оценки и др. 


Паралелно с атестацията на педагогическите специалисти и директорите ще се извършва и инспектиране на учебното заведение. Това е цялостна оценка на институцията, която ще се поставя от Националния инспекторат по образование на всеки пет години. Атестирането и  инспектирането ще са гаранти за предлагането на качествено образование.

Коментари

Новини Варна