IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
09:35 | 14 януари 2016
Обновен: 02:04 | 6 май 2024

Иван Табаков: Бизнесът изпрати добра година

Във все повече отрасли обаче се усеща недостиг на квалифицирана работна ръка

По материала работи: Деян Михайлов
Иван Табаков: Бизнесът изпрати добра година

Председателят на Регионалната търговско-индустриална камара Иван Табаков коментира в сутрешния блок на тв “Черно море” изминалата 2015 г. 

 

- Г-н Табаков, каква година изпрати бизнесът?


- Изминала 2015 г. беше една от най-добрите през последните години по отношение на развитието на бизнеса. Търговско-индустриалната камара основно се занимава с външно-търговска дейност – експорт. За нас 2015 г. според документите, които издадохме, беше добра. Мога да я сравня с годините от зората на демокрацията – до 2006 г., когато експортът беше добре развит в страната. Минимум с 15% експортът през Варна е увеличен. За съжаление, мога да кажа, че става въпрос за суровини – зърно, скрап. Има и тенденция към високотехнологична продукция – от предприятия от Варна и региона.

- Празнувахте 120-годишнината на Регионалната търговско-индустриална камара...

- Ще си позволя няколко думи за историята. През 1895 г. с указ на княз Фердинанд и със закон от Народното събрание се регистрират (на 11 юни 1895 г.) четири търговско-индустриални камари в страната - в София, Варна, Пловдив и Русе. Неофициално регистрирани такива организатори е имало и преди това във Варна и в Русе. Председател за нашия град е Янко Славчев, който остава начело до 1895 г., после става кмет на Варна, а от 1898 до 1901 г. отново поема камарата. Интересно е да се знае, че има улица на негово име – отклонението от пътя за Златни пясъци към Свободния университет.

- Анализът Ви по отрасли?

- Химията се развива добре. Корабостроението е в застой. Кораборемонтът е позициониран и от срещи с ръководителите на предприятията разбрах, че доковете им са заети за доста време напред. Усеща се недостиг на квалифицирана работна ръка. Знам колко млади хора навремето имаха интерес към този отрасъл, независимо от кадрите на Варненската морска гимназия, ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и Техническия университет. Разбираемо е, работата е тежка, изисква характер, издръжливост.
Туризмът имаше известен спад, но той ще бъде преодолян благодарение на световните тенденции и влошените отношения между Русия и Турция. Затова се надявам да увеличим потока от туристи. Но и в този бранш се усеща липса на квалифицирани кадри. Имаме център за професионално обучение за туризма, финансиране с европейски средства. Но самите хотелиери и ресторантьорите не искат да влагат пари в обучение, защото после кадрите бягат в чужбина. Но ако тук имат адекватни условия на труд и заплащане, няма да се стига до това. От друга страна, късият туристически сезон явно не дава необходимите възможности.
В строителството бумът приключи, вече не се строят хотели, молове, търговски центрове. Има строителство в региона, но основно промишлено и по-ограничено – на офис сгради и жилища. Но мащабите не са предишните. Строителите имат и техника, и работници, но те вече не могат да се реализират пълноценно в тази сфера.

- По-голямата част от бизнеса на Варна е в сферата на услугите. Възможно ли е разширяване на индустрията?

- Възможно е. Ще стане факт с превръщането на Варна отново в притегателен център. Направи се много за инфраструктурата – ремонтираха се пътища, централни зони. Те правят града привлекателен, но за бизнеса трябват условия за инвестиции, преференции. Мисля, че интересът ще се засилва, ако се реализират инфраструктурни проекти. Например “Южен поток”. Той ще създаде много работни места в региона и ще обезпечи енергийната ефективност на икономиката ни.

- Достатъчно ли използваме морето?

- Около морска гара се създаде район за достъп на гражданите и гостите до морето. Проблемът е липсата на зона около морето, където да са съсредоточени заведения, атракциони, привлекателни за туристите. И там да биха могли да прекарват в приятна обстановка свободното си време.

- Има ли стъпки в тази насока?

- Много дълго време обаче се обсъждат плановете къде да бъде съсредоточено пристанището. Говори се за зърнен терминал, за контейнерен. Имаше идеи на острова да се направи пристанище, защото по-големи кораби минават под Аспаруховия мост, но “провисването” на електропровода не е безопасно. Има съгласувания, но министерствата в зависимост от това коя партия е на власт си променят становищата. Имахме министър на транспорта, който започна такава политика, сега не знам за идеите на новата администрация. Съществуваха планове и в езерото да се изградят терминали, а зоната на порта да остане за отдих и развлечения.

- Какви са нивата на безработица?

- За Варна безработицата е най-ниска предвид сезонната заетост, свързана най-вече с туризма. Има общини, като Вълчи дол, Ветрино и Суворово, където ситуацията е по-тревожна. Самата заетост там е свързана със селското и горското стопанство, но вече се работи механизирано и малка част от хората получават работа в тези отрасли. А тези райони бяха средища на зеленчукопроизводство и овощарство.

- Оптимист ли сте за тази година?

- Тази година може да бъде положителна както за националния, така и за варненския бизнес. До момента почти не бяха използвани средствата от оперативните програми за новия програмен период – 2014/2016 г. Миналата година имаше 2 програми – ниско- и високотехнологична компания. През т.г. се отваря още 1 програма, но има и възможности предприятията ни да участват по програми директно в Европейската комисия. В сътрудничество с университети, научни центрове. Например по програмата “Хоризонт 2020”. Очакваме отваряне на някои от приоритетните оси от ОП “Развитие на човешките ресурси”. През миналата година по подпрограма за млади хора и първо работно място сравнително добре се възползваха завършилите университети и за 6 месеца им бяха поети заплатите и осигуровките. Но вече очаквам да се работи с реални средства по конкурентоспособност, “Развитие на човешки ресурси”, “Околна среда”. За първи път идва и програма за наука и образование, за да могат и учебните заведения, и фирмите да използват европейски средства от нея.
При умело използване на всички възможности и сътрудничество с общинската и областната администрации, както и със структури като нашата, в края на годината да отчетем още по-добри резултати.


АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

Коментари

Новини Варна