IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:14 | 29 януари 2016
Обновен: 07:28 | 19 май 2024

Светлана Коева: Сътрудничеството между община и НПО е определящо в сферата на превенциите

130 000 e бюджетът през 2016 г. за проекти, целящи предотвратяване на рисковото поведение в различни сфери

По материала работи: Слав Велев
СВЕТЛАНА КОЕВА  и ТОДОР ИВАНОВ изразиха задоволство от партньорството на община Варна с неправителствения сектор. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Община Варна ще продължи и през 2016 г. политиката за партньорство с неправителствения сектор в сферата на превенциите. Това каза по време на форума „Община Варна – неправителствен сектор. Партньорства в превенцията на рисковото поведение сред деца и млади хора“  директорът на ресорната общинска дирекция Светлана Коева. „Работата във високорисковите групи няма как да бъде извършена без помощта на НПО. Те по-лесно достигат до целевата аудитория, създават доверителни отношения с нея и програмите и проектите имат по-добър ефект, когато се осъществяват от специалистите, които работят в неправителствения сектор“ – подчерта Светлана Коева.



Съвместните усилия на общината и неправителствения сектор в сферата на превенцията са в няколко посоки - наркомании, разпространение на ХИВ – СПИН, трафик на хора, детско асоциално поведение и правонарушения, рискове в интернет пространството. 


„В лицето на най-активните неправителствени организации община Варна има сигурен партньор в нелеката и отговорна задача, свързана с превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора. Благодарение активното гражданско съзнание, експертността и професионализма на хората, ангажирани в каузата ние имаме верни съмишленици в реализирането на политики, които водят до устойчива социална среда“ – гласи част от поздравителния адрес на кмета Иван Портних, който по време на форума поднесе заместник кметът Тодор Иванов.


През 2015 г. са финансирани 6 превантивни програми и една кампания. В резултат на това са достигнати 198 високорискови лица, 10 наркозависими, 62 студенти, 24 лишени от свобода, а по време на кампанията е постигната висока обществена информираност относно рисковото поведение в различни сфери. 


По програмата за малки проекти, на които се отпускат до 5 000 лв. са финансирани 13 проекта на обща стойност 60 000 лв. Мерките по тях са достигнали до 1557 ученици, 1710 родители, 350 професионалисти и 1431 лица в риск. 
„Това са просто цифри, зад които се крие изключително много труд, отговорност, работа със сърце и душа на специалистите, които работят в НПО“ – отбеляза Светлана Коева.


130 000 ще бъде бюджетът, който общината ще отпусне на неправителствени организации, които представят проекти в сектора през 2016 г. Това беше решено на последната сесия на общинския съвет, след като планът за действия в сектор „Превенции“ беше одобрен от съветниците от постоянните комисии „Младежки дейности и спорт“ и „Финанси и бюджет“. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна