IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:50 | 26 февруари 2016
Обновен: 11:43 | 2 април 2024

Програма срещу диабета ще учи деца и родители на здравословен живот

Уред ще измерва движенията на участниците

По материала работи: Слав Велев
Програма срещу диабета ще учи деца и родители на здравословен живот

Медицински университет -  Варна съвместно с Oбщина Варна стартира интервенционална програма финансирана от Европейския съюз за превенция на захарен диабет от тип 2. Това разкри пред журналисти проф. Виолета Йотова  ръководител на програмата на официална пресконференция.

Около 2500 участници ще бъдат избрани след провеждане на анкета, която ще оцени риска от появата на заболяването.Анкетирането стартира на 29 февруари (понеделник) и ще се осъществи в училища на територията на Варна. В целевата група влизат  ученици от първи и втори клас и техните семейства. Последващи етапи от изследването в училищата ще се случат само при 50 % съгласие на родителите в проведена подписка за участие.

Проектът за превенция  на диабет тип  2 е с период на изпълнение 5 г. Целта му е  насърчаването на здравословния начин на живот  на хора от рисковите групи, посредством обучителни сесии.  Екип от лекари и специалисти  ще се грижат за оптимизирането на социалната и физическа среда на  участниците в проекта  през следващите 5 г. 

По думите на проф. Виолета Йотова работата в социален план се изразява в това  "...спортът да се приема  от децата като престиж, а те да се  радват на своите спортни постижения  и да се включват в различни инициативи".

Включените с по-голям рисков фактор ще бъдат подложени на по-интензивно и обстойно наблюдение. Предвидени са безплатни изследвания  и диагностика. В проучването ще бъде използван  акселерометър, уред който измерва физическата активност, сподели проф. Йотова, като допълни че такъв за първи път ще бъде използван в Медицински унуверситет – Варна.

Експериментът има и научна цел, а финансирането не е в аспект да обхванем целия град, коментира проф. Виолета Йотова, а цели да се помогне  на малка група от хора, при които  да се постигне понижение на неблагоприятния ефект от болестта и да се подобрят жизнените функции.

Статистиката у нас отчита  400 000 души  засегнати от диабет тип 2 и 24 000 с диабет тип 1, от които 1700 са деца. Само за Варна заболелите деца със захарен диабет тип 2 са 250, уточни проф.Йотова.

 

Елисавета Илиева

Коментари

Новини Варна