IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
10:05 | 29 февруари 2016
Обновен: 23:31 | 13 април 2024

Инспекторите от ИАРА – Варна хванаха бракониер с 200 кг калкан

Новото рибарско пристанище ще улесни контрола и ще повиши още повече ефективността на проверките

По материала работи: Деян Михайлов
Инспекторите от ИАРА – Варна хванаха бракониер с 200 кг калкан

 

Инспекторите на ИАРА – Варна, откриха 200 кг калкан без  документи за неговия улов в багажника на автомобил на търговец (матрапаз). Той беше спрян за проверка на Аспаруховия мост по време на съвместна проверка с Агенцията по храните и полицията. През миналата година имахме три такива случая, при които на нарушителите бяха съставени актове, заяви за в. „Черно море” Стефан Бакърджиев, началник на отдел ”Рибарство и контрол” – Варна, към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).


Проверките за нарушения при улова и продажбата на калкан започнаха още от първия ден, когато тръгна усвояването на квотите за 2016 г.  Само преди дни приключи съвместната проверка с румънските колеги, организирана от Европейската комисия, която продължи близо една седмица във Варна с акцент върху усвояването на квотата за калкан. От нейните изводи до голяма степен зависи дали и занапред ще запазим размера на годишния улов, който ни определя ЕК, каза Стефан Бакърджиев. Идват инспектори от чужбина, някои от тях инкогнито, отиват при някой матрапаз (прекупвач), влизат в магазин или рибна борса и питат: „Искаме еди- колко си малки калканчета”.  Такава незаконна стока не се излага на показ и ако търговецът е недобросъвестен и каже: „Елате утре”, това веднага ще бъде отчетено в ЕК като слаб контрол и ще има тежки последици. Затова контролът ни е толкова сериозен и се извършва денонощно, обясни шефът на ИАРА - Варна. Нито едно нарушение не беше установено сега по време на съвместната проверка по линия на ЕК, която  обхвана всички лодкостоянки и повечето магазини за продажба на риба, допълни той. Това обаче не означава, че и занапред няма да има такива акции  от инспектори на ЕК, които идват инкогнито. Ще продължат и проверките, които ИАРА – Варна, организира съвместно с Агенцията по храните, Областната дирекция на полицията, Гранична полиция и др.  Те ще бъдат засилени особено по време на забранителния период за улов на калкан, който започва от 1 април и продължава до 30 юни, подчерта Стефан Бакърджиев. 
Само през януари са съставени 77 констативни протокола, като през цялата 2015 г. те са били 1887 на брой (от тях 1353 за стопански риболов, 397 за проверки в търговската мрежа, като са съставени 78 акта за нарушения), показват данните на сектор „Рибарство и контрол” - Варна.

Точковата система за нарушенията също помага  в борбата с незаконния улов. Тя се прилага най-вече за риболовните кораби, като в зависимост от отнетите точки (подобно на контролните талони на шофьорите) при установени нарушения по време на проверките се  определя и дали кандидатът ще получи квота за улова през следващата година. През 2015 г. на един риболовен кораб във Варна бяха отнети точки за нарушение при улова на калкан и тази година той не получи квота, каза още Стефан Бакърджиев.


Общо 43 риболовни кораба, които не членуват в сдружения, получиха индивидуалните си квоти за калкан през 2016 г., сочат данните от обявените пълни списъци в сайта на ИАРА. Между тях ще бъдат разпределени 8 тона от определената квота за страната, която е 43,2 тона. 80% от общия й размер вече са разпределени между двете рибарски сдружения: „Черноморски изгрев” получи 24,350 тона, които ще бъдат поделени между 46 риболовни кораба, а „БГ ФИШ” - 10,050 тона за 25 кораба. Всеки от тях да има право за улов поне на около 200 кг, предвижда методиката за разпределяне на индивидуалните квоти тази година. Сметките показват, че годишните разходи на един кораб за квотния улов на калкан са били 1841 лв. през 2014 г. При средна цена на първа продажба  10,60 лв. за кг излиза, че само за покриване на разходите му са необходими 175 кг.  И  за да се осигури минималната печалба на всеки риболовен кораб, сега е определена минимална индивидуална квота от 190 кг. Тази сметка в методиката е направена, за да не се допускат много ниски квоти за някои кораби, които няма да им осигурят възвръщаемост на направените разходи. А това е предпоставка за търсене на спасение в сивия сектор.

 


А що се отнася до сивия сектор, Стефан Бакърджиев е категоричен, че новото рибарско пристанище във Варна значително ще улесни контролната им дейност. Неговото изграждане е голям успех за общината, областната администрация и ИАРА, подчерта той. Рибарското пристанище ще отговаря на всички съвременни изисквания, най-важното от които специално за инспекторите на агенцията е, че тук ще се съсредоточи цялото разтоварване на улова. В момента има четири лодкостоянки във Варна и една в Бяла, където се разтоварва рибата. С новото пристанище това ще се концентрира на един пункт, ще има и рибна борса  и там нашите инспектори ще осъществяват контрола си, каза още шефът на сектор „Рибарство и контрол” - Варна.

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Коментари

Новини Варна