IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
12:18 | 2 март 2016
Обновен: 07:10 | 22 март 2024

Книгата "Освобождението на Варна" бе дарена на училищата в града

Автор на изданието, посветено на варненските поборници и опълченци е Стефан Ранов

По материала работи: Слав Велев
Автор на книгата е Стефан Ранов. Снимка Пламен Гутинов

През декември  Сдружение „Търсете жената“ организира дарителска акция за набиране на средства за издаването на историческия сборник „Освобождението на Варна“. Целта беше книгата да излезе от печат по повод националния празник 3 март. И това стана.
 

Съставянето на сборника е продължило повече от 20 години. Той включва дипломатически преговори, спомени и биографични портрети на поборници и опълченци, свързани с Варна. Негов автор е Стефан Ранов. 
 

С тази книга слагаме началото на инициатива за поставянето на паметни плочи на местата, където хората, описани в нея, са живели, заяви Ламбрин Сотиров, който е издател на сборника. В училище „Климент Охридски“ председателят на сдружението вицеадмирал от запаса Петър Петров, проф. Анелия Клисарова и Ламбрин Сотиров връчиха на учители книгите. От Регионалния инспекторат по образование поеха ангажимент те да стигнат до всяко едно от училищата в града и областта. Предвидени са по два сборника за библиотеките във всички учебни заведения. Това издание е дело на всички варненци. Радвам се, че толкова много хора се включиха в дарителската акцията, заяви проф. Анелия Клисарова. Тя обяви, че акцията остава отворена, за да може да има и втори тираж на изданието.

Геновева Донкова

 


 

 

 

 


Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна